Ga naar hoofdinhoud

Veilige Veste krijgt duurzaamheidsaward

De Veilige Veste, een opvanghuis van Fier Fryslân, opende eerder dit jaar haar deuren in Leeuwarden. Het ontwerp van KAW architecten en adviseurs ontving afgelopen maandag tijdens het Green Building Congres de Award Duurzame Architectuur 2012 voor duurzame verbetering. Daarmee wordt het gebouw beloond voor een succesvolle, energiezuinige en toekomstbestendige transformatie van kantoor naar opvanghuis.

Passiefhuis

Het voormalige politiebureau is getransformeerd tot opvanghuis en geldt als het eerste herbestemmingsproject van een grootschalig kantoorgebouw dat is uitgevoerd als passiefhuis in Nederland. De afgelopen twee jaar hebben gebouweigenaar WoonFriesland, zorgorganisatie Fier Fryslân en KAW architecten en adviseurs hard gewerkt om een toevluchtsoord te creëren voor vrouwen die op de vlucht zijn voor huiselijk geweld, loverboys, gedwongen prostitutie en gerelateerd geweld. De visie achter de Veilige Veste is dat de meiden niet zoals gebruikelijk anoniem weggestopt worden, maar een plek hebben waar ze veilig en zichtbaar aan hun toekomst kunnen werken.

Optimistisch icoon

De verantwoordelijk architect, Beatrice Montesano, is supertrots op deze prijs: “Het is echt een erkenning voor alles waar we zo hard aan gewerkt hebben het afgelopen jaar! Met de Veilige Veste wilde ik een icoon neerzetten, dat optimisme uitstraalt en de meisjes kracht geeft om hun leven weer op te bouwen. Ik hoop dat ik ze hiermee een beetje van het zelfvertrouwen kan geven dat ze nodig hebben om weer in de toekomst te geloven. Dat we deze award gewonnen hebben, vind ik echt een prijs voor al deze vrouwen!”

Lees hier meer over de transformatie van de Veilige Veste.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *