Ga naar hoofdinhoud

Ventilatie in kwart energiezuinige huizen slecht


Bijna een kwart van de bewoners van energiezuinige woningen is niet tevreden over de ventilatie en het binnenklimaat. Elf procent is ontevreden over de akoestische kwaliteit. Ook zijn er regelmatig klachten over het ruimtebeslag van de installaties. Dat blijkt uit een studie naar ruim 2000 energiezuinige woningen, gebouwd tussen 1995 en 2003. De technische en bouwkundige ingrepen om energie te besparen, blijken nog goed te werken.
Ook wordt er inderdaad minder energie verbruikt: bij ruim 70 procent is het verbruik zo’n 30 procent lager dan het landelijk gemiddelde.

Ontwerpfouten
Als belangrijkste oorzaak van de problemen wordt genoemd dat ontwikkelaars, architecten en bouwbedrijven onvoldoende rekening houden met de wensen van bewoners. De bewoners klagen bijvoorbeeld over tocht veroorzaakt door verkeerd geplaatste ventilatieroosters. Of ze hebben last van oververhitting, omdat ontwerpers geen zonwering in het ontwerp hebben aangebracht. Betere afstemming op de behoeften van bewoners en het te verwachten onderhoud zijn cruciaal voor acceptatie en correct gebruik van innovatieve energieconcepten.

Bewoner centraal
Volgens de onderzoekers biedt de evaluatie belangrijke leerpunten. De gehele bouwkolom – van ontwikkelaar en architect tot bouwbedrijf en installateur – moet de bewoner centraal stellen bij het ontwerpen en bouwen. Ook is het van belang om vooraf goed na te denken over het onderhoud en beheer. Daarnaast moeten betrokken partijen beter gebruikmaken van de aanwezige kennis en opgedane ervaringen. Tot slot verdient de communicatie en voorlichting richting bewoners meer aandacht.

In 2020 moet iedere nieuwe woning in Nederland energieneutraal zijn en bestaande woningen energiezuiniger. Het onderzoek, getiteld ‘Schatgraven in de bestaande bouw’, is in dit kader gedaan als evaluatiestudie. Het is uitgevoerd door BouwhulpGroep, in opdracht van NL Energie en Klimaat, divisie van AgentschapNL (voorheen SenterNovem). Er zijn 32 nieuwbouw- en renovatieprojecten met meer dan 2000 woningen onder de loep genomen, gebouwd tussen 1995 en 2003, waarbij aandacht was voor energiebesparing.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.