Ga naar hoofdinhoud

Verbouwing museum De Fundatie loopt vertraging op

De verbouwing van museum De Fundatie in Zwolle loopt vertraging op. De deadline van 12-12-2012 wordt niet gehaald en de opening is vooralsnog verplaatst naar eind mei 2013. Reden voor de vertraging is het faillissement van de staalleverancier en een fout in de berekening van de constructie. Een extra vertragende factor is de keramische dakbedekking aan de buitenkant van de opbouw. Deze kan namelijk alleen bij droog weer en temperaturen boven de 5 graden celcius worden aangebracht.

Gebouwd in 1838

Het museum is gevestigd in het Paleis aan de Blijmarkt in Zwolle en gebouwd tussen 1838 en 1841 in neoclassicistische stijl. De Haagse architect Eduard Louis de Coninck tekende voor het ontwerp. Het gebouw deed eerst dienst als Paleis van Justitie en bood later onderdag aan de Provinciale Planologische Dienst. In 2004/2005 is het Paleis naar een ontwerp van architect Gunnar Daan verbouwd tot kunstmuseum.

Ellips op het dak

Het museum wordt nu verbouwd naar een ontwerp van Bierman Henket architecten. Zij kozen voor een uitbreiding op het dak, bestaande uit een ellipsvormige constructie die het bestaande gebouw als voetstuk gebruikt. Aan de noordzijde komt een groot raam dat uitkijkt over de oude binnenstad. De ronde vorm van de nieuwe aanbouw contrasteert met de klassieke opbouw van het bestaande gebouw. De gevel van het oog wordt bekleed met 3D keramische tegels in de kleurnuances wit tot blauw. Zo zal het oog meekleuren met de Zwolse luchten. In het centrale atrium komt een glazen lift. Het museum heeft na de verbouwing de beschikking over twee extra verdiepingen. Hierdoor is er extra ruimte voor tentoonstellingen, de eigen collectie en het ontvangen van grote groepen en scholen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Verbouwing museum De Fundatie loopt vertraging op

  • Rik

    iets van een andere planeert wat ze niet mooi vonden?
    Gauw eraf halen dat “ding”
    Hele gebouw lijdt er onder!!

  • Bond

    Wat een afgrijselijk gedrocht op een op zich mooi gebouw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.