Ga naar hoofdinhoud

Vernieuwde rekentool houtpercentage HSB

rekentool

De rekentool die Nieman Raadgevende Ingenieurs samen met Ingenieursbureau Boorsma in 2017 presenteerde waarmee in een vroeg stadium inzicht wordt verkregen in het houtpercentage van een houtskeletbouwelement, is vernieuwd. De rekentool is bestemd voor o.a. architecten en ontwerpers en kan gratis worden gedownload.

Houtpercentage

Het houtpercentage van een HSB-element heeft een directe relatie met de constructieve eigenschappen en heeft een grote invloed op de Rc-waarde. De belangrijkste aanleiding voor de update van de rekentool is de implementatie van de NTA8800 welke per 1 januari 2021 van kracht is. De herziene versie biedt de mogelijkheid om de berekening op basis van NEN 1068:2012 uit te voeren en op basis van NTA 8800:2020+A1:2020 nl. Daarnaast geeft de rekentool de mogelijkheid om te kiezen tussen een dragend houtskeletbouw element of een niet-dragend, gevelvullend element.

Door in de ontwerpfase gebruik te maken van de rekentool zijn verrassingen voor de gebruiker en zijn partners te voorkomen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.