Ga naar hoofdinhoud

Verplichte controle installaties bij nieuwbouw


Als het aan Uneto-VNI ligt, komt er zo snel mogelijk een wettelijk verplichte controle van technische installaties in de nieuwbouw. De TU Delft onderzocht dat een dergelijke controle zorgt voor betere, veiligere, gezondere en energiebesparende woninginstallaties. De huidige kwaliteitssystemen borgen de kwaliteit bij oplevering niet, zo werd op de VSK in Utrecht duidelijk.

Keurmerk
Onderzoeksinstituut OTB van de Delftse universiteit constateert dat de complete bouwkolom vraagtekens plaatst bij de kwaliteit van installaties en aansluitingen hierop in nieuwbouwwoningen. Zij zien de problemen met ventilatie- en rioleringsystemen, sanitair- en verwarmingsinstallaties en elektrotechnische voorzieningen toenemen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de structurele problemen met de balansventilatie in de Amersfoortse nieuwbouwwijk Vathorst, legionellabesmettingen door zogeheten hotspots, en slecht ingeregelde cv-installaties. Uneto-VNI wil zo spoedig mogelijk met Bouwend Nederland, Vereniging Eigen Huis en Neprom (projectontwikkelaars) bindende afspraken maken. De brancheorganisatie denkt over een model zoals bij het keurmerk Klantgericht Bouwen, waarbij deelnemers worden afgerekend op eindtevredenheid van de gebruiker en de mate waarin opleverpunten verholpen worden. Dit keurmerk is echter geen verplichting voor de branche, maar wel een middel waarbij de uitvoerder van het werk afgerekend wordt op zijn totaalprestatie.

Kwaliteitscontrole
Meest hete hangijzer in het streven zal de wettelijke basis zijn. TU Delft constateert dat de huidige privaatrechtelijke kwaliteitscontrole door de branche niet functioneert. De erkennings- en certificeringsregelingen die daarvoor in het leven zijn geroepen, zijn volgens de technische universiteit niet gericht op het borgen van de kwaliteit voor de eindgebruiker bij oplevering. In de ons omringende landen is de kwaliteitscontrole na oplevering wel wettelijk bepaald. Zo kennen onze zuiderburen de conformiteitsverklaring door erkende installateurs, en zorgen nutsbedrijven in Duitsland voor handhaving van een dergelijk systeem.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *