Ga naar hoofdinhoud

Verruiming SDE regeling stap in goede richting

De Tweede kamer heeft vorige week het voorstel van minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) besproken om de stimuleringsregeling voor duurzame energie (SDE) uit te breiden. Voortaan vallen ook stroom uit waterkracht en grootschalig gebruik van zonne-energie onder de regeling.

De subsidie moet leiden tot 1000 megawatt aan projecten in 2009, in tegenstelling tot 655 megawatt in 2008. Milieudefensie vindt de verruiming van de regeling een stap in de goede richting, maar had graag nog wat meer ambitie gezien.

Werkgelegenheid
Willem Verhaak, campagneleider Klimaat bij Milieudefensie: “We moeten de kredietcrisis aangrijpen worden om veel meer geld te stoppen in duurzame energie zoals zonnenpanelen, zonneboilers, warmtepompen en warmtekrachtkoppeling (WKK) voor de glastuinbouw. Dit zorgt op korte termijn voor meer werkgelegeheid.”

Milieudefensie ziet graag een verdere verruiming van de beschikbare subsidiebedragen terugkomen in de stimuleringsmaatregelingen voor de economie die het kabinet bij de voorjaarsnota zal presenteren.

Feed-in tarief
Milieudefensie wil uiteindelijk toe naar de invoering van een feed-in tarief naar Duits voorbeeld: een makkelijke, begrijpelijke en betrouwbare regeling voor een terugleververgoeding voor duurzame energie. De regeling kan worden betaald uit een kleine toeslag voor stroomverbruik, zodat hij onbeperkt en voor de lange termijn kan worden vastgelegd.

Dat een dergelijke regeling lucratief kan zijn, blijkt wel: waar Nederland blijft steken op 3 procent duurzame energie, zit Duitsland inmiddels op 15 procent en heeft het een bloeiende duurzame energie-sector met werkgelegenheid voor honderdduizenden mensen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.