Ga naar hoofdinhoud

‘Verschillen bouwleges onaanvaardbaar’

De prijsverschillen voor lichte bouwvergunningen zijn nog nooit zo hoog geweest. Waar de Rotterdamse burger 411,30 euro aan leges betaalt voor zijn nieuwe dakkapel, is een inwoner van Leiden slechts 33,35 euro kwijt. Dat is bijna 12 keer goedkoper.

Dat blijkt uit een representatief onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 40 gemeenten. De vereniging spreekt van onaanvaardbare verschillen. Uit onderzoek van Eigen Huis blijkt dat 83% van de Nederlanders het niet redelijk vindt dat gemeenten verschillende tarieven rekenen voor vergelijkbare bouwvergunningen.

Vergunning in Haren het duurst
Bij de reguliere bouwvergunningen is gemeente Haren de duurste. Wie voor 130.000 euro aan bouwkosten een reguliere bouwvergunning aanvraagt in deze gemeente moet daarvoor bijna 5.000 euro neerleggen. Dat is een stijging van bijna 60% vergeleken met 2006. Het Groningse Haren geeft als reden op dat de gemeente kostendekkend is gaan werken. In Terneuzen, waar de vergunning 1.937 euro kost, werkt men echter ook kostendekkend.

Volgens Eigen Huis heeft de Nederlandse belastingbetaler het recht te weten hoe dit soort astronomische prijsverschillen gerechtvaardigd worden.

Uniforme tarieven
Het langverwachte legesmodel van de Vereniging Nederlandse Gemeenten – dat voor uniforme tarieven had moeten zorgen – heeft sinds de invoering begin 2006 nauwelijks effect gesorteerd: slechts één van de 40 onderzochte gemeenten past het model exact toe. Acht gemeenten doen dat min of meer en de overige gemeenten lijken vooral aan nattevingerwerk te doen.

Vereniging Eigen Huis dringt al jaren aan op een eenduidige, transparante berekeningwijze voor bouwleges om te bewerkstelligen dat de tariefverschillen worden teruggebracht.

Bron: Vereniging Eigen Huis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.