Ga naar hoofdinhoud

Verticale campus voor Den Haag

Den Haag heeft zijn felbegeerde nieuwe vestiging van het Leiden University College (LUC) The Hague gekregen. Architect Wiel Arets ontwierp de verticale campus in opdracht van ontwikkelaar Anna van Buerenplein bv en gebruiker LUC.

De prestigieuze school staat vrijwel tegen de buitenbocht van de tram op een steenworp afstand van het centraal station. De zeer geluidbelaste locatie, tussen bestaande gebouwen en bovenop een al eerder gerealiseerde parkeergarage, maakte het een buitengewoon uitdagend project. Bovendien moest het gebouw binnen drie jaar worden ontwikkeld, inclusief een bouwtijd van slechts 16 maanden. De onderwijstoren is gebouwd door Bouwbedrijf Wessels Zeist bv.

Onder en tegen de trambaan

De postzegellocatie wordt omsloten door de trambaan met aansluitend het Den Haag CS, New Babylon, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Koninklijke Bibliotheek. Het volume past binnen de voorgeschreven bouwenvelop, waarbij optimaal gebruik is gemaakt van de beperkte ruimte. Zo kreeg de 72 meter hoge toren met 21 bouwlagen een verbrede voet. Op de begane grond heeft het gebouw een rechthoekige vorm, die net onder de verhoogde trambaan door schuift. Deze laag heeft een publiek karakter met de hoofdentree en commerciële functies in de plint. Aan de zijkant liggen de fietsenstalling en de avondentree voor de studentenhuisvesting. De vier lagen daarboven springen terug en lopen rakelings langs de bocht van de trambaan. Hier zijn de onderwijsruimten, de bibliotheek, het auditorium, kantoren en de bar en loungeruimte voor de studenten gelegen.

Het hele artikel over de nieuwe campus in Den Haag staat in Bouwwereld 10. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.