Ga naar hoofdinhoud

Verticale tuin voor stadhuis Hasselt


De verticale tuin op de gevel van het pand van Toerisme Hasselt, het stadhuis, is klaar. Het is één van de eerste verticale tuinen op een openbaar gebouw in Vlaanderen, waarbij voor het eerst gebruik is gemaakt van het innovatieve LivePanel-systeem van de Nederlandse groenproducent Mobilane.

De verticale tuin is meer dan stedelijk groenbeheer. De planten dempen het geluid, zorgen voor koelte in de zomer en houden de warmte binnen in de winter. Bovendien vergroten ze de biodiversiteit en CO2-afbraak, binden fijnstof en verfraaien de binnenstad. De tuin – met een oppervlakte van circa 50 vierkante meter – wordt ongetwijfeld een toeristische attractie, wat vanuit city-marketing overwegingen dan weer een slimme zet is.

Innovatief systeem
De Stad Hasselt koos de beplanting. Circa 2.200 groenblijvende en bloeiende plantjes, verdeeld in 10 soorten geven elk seizoen kleur aan de gevel. De planten groeien niet rechtstreeks tegen de muur. Voor het eerst is hier gebruik gemaakt van het innovatieve LivePanel-systeem van groenproducent Mobilane uit het Nederlandse Leersum.

Metalen frame
De tuin is bevestigd op een metalen frame die op 10cm van de muur tegen de gevel is opgehangen. Deze zogeheten LivePanel-modules zijn voorzien van een speciaal ontwikkeld substraat, waarin plantmateriaal kan wortelen en voeding kan vinden. De modules zijn stapelbaar en worden gezekerd door een lichte aluminium constructie. Het systeem is geschikt voor een gevelbelasting tot 60 kg per vierkante meter en de diepte bedraagt 164mm uit de gevel (exclusief beplanting).

Eind juli zijn de planten volgroeid en staat de gevel in bloei. De tuin gaat minstens 10 jaar mee.

  • Neem een (proef)abonnement op het vakblad Bouwwereld

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.