Ga naar hoofdinhoud

Vijzels schuiven 650 ton zware kelderbak op

Kelderbak verschoven met vijzels

Een 650 ton zware kelderbak voor een nieuwe villa in Leusden is donderdag en vrijdag met behulp van 4 vijzels opgeschoven. De kelderbak was door een meetfout over de erfgrens gebouwd. Aan de voorzijde van de woning 2 en aan de achterzijde 1 meter.

Grond overkopen van de toekomstige buren was geen optie, een deel van de kelder afbreken vanwege de L-vorm ook niet. In 4 weken is vervolgens een plan bedacht, doorgerekend  en getest om de kelder te verplaatsen met behulp van hydraulische vijzels. Dat moest vanwege de bouwvak van het betrokken vijzelbedrijf Freyssinet afgelopen week gebeuren.

Schuifkracht

Belangrijke voorwaarde om de kelder te kunnen verplaatsen was dat de schuifkracht tussen isolatie en beton hoger moest zijn dat die tussen de isolatie en het zand. Dat bleek tijdens de vooraf uitgevoerde proef met een poer van een vierkante meter. “De isolatie schoof mee met het beton”, zegt technisch directeur Remco Swaab van Bouwbedrijf Huurdeman. “Dat overtuigde ons ervan dat het kon.”

Vijzels

Er is op het niveau van de vloer geduwd met 4 van de 5 geplaatste vijzels. “We werken met 4 keer 150 ton, maar berekend is dat er bij de hellingbaan aan de voorkant van de woning meer kracht nodig is voor het verplaatsen. Daarom zit daar voor de zekerheid een extra vijzel. Het hele verhaal – de kelderbak inclusief hellingbaan en reeds aanwezige wanden op de begane grond – weegt 650 ton”, zegt Jan-Henri Snetselaar van het betrokken Konstruktieburo Snetselaar uit Ede.

Damwand

De damwand die is geslagen door Sterk is minder hoog dan gewoonlijk en kent een ander balkprincipe. Dit moest omdat anders het gevaar zou bestaan dat de damwand door de tegendruk zou verschuiven en scheef naar binnen zou vallen.

Lees het hele verhaal binnenkort in Bouwwereld.

Bekijk hier een video van het vijzelen en een timelapse van de hele operatie:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Vijzels schuiven 650 ton zware kelderbak op

  • marc

    zal me benieuwen wie ze dan nu weer niet gaan betalen voor het geleverde werk net als ons pikken ze het van de zzpèrs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *