Ga naar hoofdinhoud

Virtueel door de nieuwbouw rechtbank Zwolle


De nieuwbouw van de rechtbank in Zwolle, van de hand van Hootsmans architectuurbureau, is nog niet klaar. Toch kunnen belangstellenden alvast een virtuele wandeling door het gehele gebouw maken. Bijzonder is de manier waarop het gebouw de hoogte ingaat. Na de parkeergarage en de begane grond worden twee verdiepingen overgeslagen en is het de beurt aan de derde, vierde en vijfde verdieping. Pas daarna komen de eerste en tweede verdieping aan bod.

Trebbe-hoofduitvoerder Evert van Olst heeft vanaf zijn werkplek een uitstekend uitzicht over het project dat Trebbe in bouwcombinatie met Dura Vermeer uitvoert. Daarnaast beschikt hij over een scherm met zes webcams die laten zien wat er op de bouwplaats gebeurt en eveneens een beveiligingsfunctie vervullen.

Plaatsing zwevende verdieping
Volgend voorjaar houdt Van Olst de bouw extra nauwlettend in de gaten, dat is een ding dat zeker is. En dan gaat het vooral om het moment dat de vloer van de derde verdieping op zes V-vormige betonnen kolommen wordt geplaatst. Het gaat om tien vloerstorts in rastervorm met een hoogte van 1,80 meter. In totaal hebben de betonnen vloerdelen een gewicht van maar liefst 1400 kuub.

De hoogte van het maaiveld tot de derde verdieping bedraagt ruim 11 meter en wordt overbrugd door de V-vormige kolommen. De reden voor deze constructie is de invulling van de eerste en tweede verdieping. Hier komen de rechtszalen, waarvan twee met tribunes waarvoor hoogte nodig is. Een ander voordeel is dat de indeling van de eerste en tweede verdieping makkelijk aan te passen is. Er worden namelijk geen dragende muren toegepast.

Bewerkelijk project
De nieuwbouw is dus allesbehalve een standaard project. En dat niet alleen. “Het is ook een heel bewerkelijke klus waar veel arbeid en denkwerk bij komt kijken”, geeft Van Olst aan. “De vloer, de betonwanden en de kolommen die elk uniek van vorm zijn: alles wordt in het werk gestort. We maken dus heel weinig gebruik van prefab.”

De nieuwbouw wordt naar verwachting eind 2012 opgeleverd. In 2013 start de renovatie van het bestaande gebouw dat via de parkeergarage en de begane grond aan de nieuwbouw wordt gekoppeld. De Rijksgebouwendienst is opdrachtgever voor zowel de nieuwbouw als renovatie.

Video
Bekijk hier het gebouw

Artist impression Rechtbank Zwolle from Rijksgebouwendienst on Vimeo.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *