Ga naar hoofdinhoud

Virtuele brandproef voor ‘De Rotterdam’

Virtuele brandproef voor ‘De Rotterdam’

Het beproeven van de brandwerendheid van scheidingsconstructies is een kostbare aangelegenheid. Ook gelden beperkingen voor de uitvoering van een brandproef. Reden voor Cauberg-Huygen om de virtuele brandproef te introduceren. Met succes uitgevoerd voor gevelonderdelen van nieuwbouwproject ‘De Rotterdam’.

Cauberg-Huygen voerde in opdracht van De Rotterdam c.v. – een joint venture van MAB Development en OVG Projectontwikkeling – een serie virtuele brandproeven uit voor onderdelen van de brandwerend uit te voeren gevels van ‘De Rotterdam’. Het betrof onderdelen van een glazen gevel, bestaande uit prefab aluminium elementen (lokaal met staal versterkt), met een vereiste brandwerendheid van 30 minuten. De drie brandproeven die de Brandpreventiecommissie ervan moesten overtuigen dat de constructie voldoende weerstand had tegen brand, konden worden gereduceerd tot slechts één werkelijke brandproef aangevuld door drie virtuele brandproeven. De werkelijke brandproef diende als validatie van de reeds uitgevoerde simulaties.

Methode

De virtuele brandproef bestaat uit een simulatie van een werkelijke brandproef met behulp van een rekenmodel op basis van de Eindige Elementen Methode (EEM). Aan dit model wordt aan de brandzijde een temperatuursbelasting opgelegd conform de standaardbrandkromme. Op basis van de relatie tussen alle elementen van het model wordt het verloop van de temperatuur in elk element van de constructie berekend. De verdeling van de temperatuur in de tijd dient als basis voor de berekening van de vervorming van de constructie.

Voordelen

Door de brandproef te simuleren met behulp van een computermodel kunnen volgens Cauberg-Huygen veel voordelen worden behaald. Zo is het relatief eenvoudig meerdere varianten te beproeven. Daarnaast ontstaat veel inzicht in het gedrag van de constructie. Bovendien kunnen zwakke plekken worden geïdentificeerd en versterkt nog voordat de constructie daadwerkelijk wordt gebouwd.

Inzicht

Cauberg-Huygen benadrukt met name het feit dat door een EEM-simulatie veel meer inzicht ontstaat in het gedrag van de scheidingsconstructie. Waarom faalt de ene constructie bij een brandproef, terwijl een vergelijkbare constructie wel voldoende weerstand biedt? Wat  gebeurt er onder specifieke brandcondities, in plaats van bij een brandsimulatie conform de standaard brandcurve? Blijft een gevel intact als er toch tegelijk brand en harde wind is? Voor al deze vragen biedt de virtuele brandproef de mogelijkheid antwoorden te vinden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *