Ga naar hoofdinhoud

Transformatie van jarenzeventiggebouw

Transformatie jarenzeventiggebouw

Een jarenzeventiggebouw op het Lucentterrein in Hilversum is getransformeerd tot het nieuwe hoofdkantoor van woningcorporatie de Alliantie. De meest in het oog springende ingreep betreft het verwijderen van een groot aantal vloeren en wanden uit de robuuste betonconstructie. Zo ontstaat een vide van vier verdiepingen, een levendig hart met veel daglicht dat de verschillende afdelingen verbindt.

Verbinden was het leidend principe bij het ruimtelijk ontwerp van Studioninedots. De Alliantie concentreert in het nieuwe hoofdkantoor namelijk haar vestigingen en om de nieuwe collegiale relaties en die met bezoekers te faciliteren, hebben alle collectieve functies een plek aan het atrium gekregen; de ontvangsthal, het restaurant, de bibliotheek en de pantry’s op de verdiepingen.

Tetris-achtige vorm

Het dynamisch karakter van het atrium wordt ruimtelijk versterkt door doorstekende stalen trappen, overhangende balkons, passages en doorzichten maar bovenal doordat de vide binnen het beton-grid per verdieping verspringt. Dit is aan de buitenzijde ook goed te zien: grote glasvlakken binnen de kaders van de betonnen draagconstructie sparen een Tetris-achtige vorm uit in de antraciet geschilderde gevel waardoor het gebouw ook een nieuwe identiteit kreeg.

Binnen is direct duidelijk dat het weghalen van vloeren en muren letterlijk ruimte heeft geboden aan meer daglicht in het met 22 meter uitzonderlijk diepe, en voorheen dus donkere gebouw. Het constructieve raamwerk van het atrium is gevuld met geperforeerde houten panelen en stalen puien. Naast de akoestische kwaliteit zijn de wanden ook gebruikt voor het opnemen van de pantry’s, bibliotheek, kastruimte en display-plekken.

Herontwikkeling industrieterrein

Het voormalige industrieterrein Lucent in Hilversum wordt momenteel herontwikkeld tot woon-werkgebied. De bedrijven sloten er in de jaren tachtig hun deuren en van de vijf kantoorgebouwen blijven er twee behouden. De twee bleken in goede staat en kunnen na renovatie een tweede leven moeiteloos aan. Naast het kantoorgebouw van de Alliantie transformeert Studioninedots ook het tweede gebouw, en wel tot appartementencomplex. Dit zal eind 2016 worden opgeleverd.

Projectinformatie:

Opdrachtgevers: de Alliantie
Type: kantoor, transformatie van 7.940 m2 BVO + ontwerp interieur
Designteam: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl
Projectteam: Stijn de Jongh, Jurjen van der Horst
Aannemer: Van Wijnen Utrecht BV
Meubelwerk: Logge, Dylan & van Laatum, Fiction Factory
Grafisch ontwerp signing: Lesley Moore
Oplevering: januari 2016

Foto’s: Peter Cuypers

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.