Ga naar hoofdinhoud

Vloerveld staalvezelbeton bezwijkt moeilijk


Een belast vloerveld van staalvezelbeton, dat werd beproefd op bezwijken op het proefproject bij TU/e in Eindhoven, blijft langer overeind dan gedacht. Het was de vierde in een grote serie bezwijkproeven in dit proefproject.

Het tot nu toe gevolgde protocol (tot 15 ton ballast) leidde wel tot scheurvorming maar niet tot bezwijken. Extra ballast werd bijgeplaatst. Uiteindelijk bezweek het vloerveld bij een totale belasting van 17.390 kg.

Omgerekend is een gelijkmatig verdeelde nuttige belasting van maar liefst 1450 kg per m2. Zonder overdrijving dus een ‘taaie rakker’, aldus prof. Cees Kleinman van de TU.


Casco
Het proefproject behelst een betoncasco met uitkragingen geheel zonder wapeningsstaven, alleen staalvezels in een dosering van 50 kg/m3. Het proefcasco is gebouwd volgens de ‘koude’ gietbouwmethode met tunnelbekisting en is 18 uur na het betonstorten zonder problemen ontkist. Drie keer eerder werd al een bezwijkproef gedaan op één van de twaalf vloervelden van het project.

Bij de bezwijkproef waren ruim 70 bouwprofessionals aanwezig. Het project, dat de kracht aan wil tonen van het werken met staalvezelbeton, is een initiatief van TU/e, het Cement&BetonCentrum en een groot aantal bedrijven en organisaties in de branche.

Video
Bekijk een video over deze proef.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *