Ga naar hoofdinhoud

Voordeel groene gevel wetenschappelijk bewezen

Groene gevels nemen inderdaad fijnstof op, hebben een positieve invloed op de windsnelheid langs gevels en isoleren beter. Dat concludeert onderzoeker Marc Ottelé. Hij promoveert vandaag op de voordelen van verticale vegetatie aan de TU Delft.

Ottelé: ‘Zogenoemd verticaal groen is steeds meer een aantrekkelijke optie bij het ontwerpen en ontwikkelen van moderne gebouwen. Verticale vergroening draagt bij aan de verbetering van het thermisch gedrag (isolerende eigenschappen) van gebouwen, toenemende biodiversiteit, esthetische en sociale aspecten, maar ook tot de vermindering van luchtverontreinigende stoffen zoals fijn stof deeltjes en koolstofdioxide.’

Fijnstof

In zijn onderzoek kon Ottelé experimenteel bevestigen dat planten op gevels inderdaad fijnstof opnemen. ‘Met beeldbewerkings-software en opnames van een elektronenmicroscoop, zijn we er in geslaagd om fijnstofdeeltjes op de bladeren rechtstreeks te onderzoeken. We kunnen tevens de deeltjesgrootte en het aantal deeltjes identificeren.’

De accumulatie van fijn stof deeltjes op bladoppervlakken is van belang voor de volksgezondheid. Stofdeeltjes kleiner dan 10 micrometer zijn voornamelijk relevant in dichtbevolkte stedelijke gebieden. Ze worden diep in de luchtwegen ingeademd en veroorzaken zo gezondheidsschade.

Levende gevel

Ottelé constateerde nog andere potentiële voordelen van groene gevels. ‘Onze metingen laten zien dat vegetatie de windsnelheid langs gevels kan verminderen. De resultaten tonen ook aan dat verticaal groen een positief effect heeft op de isolerende eigenschappen van gebouwen.’

Dit laatste geldt vooral voor zogenoemde living wall systemen. Ottelé legt uit: ‘Er zijn twee hoofdtypes bij verticaal groen: groene gevels en living wall systemen. Groene gevels zijn begroeid door klimplanten, hetzij rechtstreeks groeiend tegen een muur of indirect groeiend met hulpconstructies.’

‘Living wall systemen zijn geïntegreerde of prefab-systemen die zijn aangebracht op een constructie of hulpframe waarin de planten wortelen. Living wall systemen zijn een vrij nieuwe technologie waaraan nog zelden onderzoek is verricht.’

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

5 reacties op “Voordeel groene gevel wetenschappelijk bewezen

 • Jan van den Biggelaar

  Ziet er leuk uit, maar is ook aan het volgende gedacht:
  * wie onderhoud die groene gevel; die zal dan toch minimaal 2 a 3 x per jaar bijgeknipt moeten worden met gebruik van een hoogwerker, zelf even bijknippen gaat dan niet.
  * planten produceren ook “stof” (pollen en allerlei insecten); mensen met een allergie (en dat zijn er tegewoordig veel) reageren daar op met o.a. hoesten en huiduitslag.
  De keuze van het groen is dus van groot belang. (Ikzelf kan niet tegen stof uit klimop.)
  Jud.

 • Misschien wel zo aardig om even te vermelden dat het project zoals afgebeeld op de foto ontwikkeld en ontworpen is door NEXIT architecten i.s.m. met Poelmans Reesink landschapsarchitecten.

 • Jaap van den Bosch

  Op zich goed dat het onderzocht wordt, maar de volgende stap lijkt me nog veel interessanter, en dat is in hoeverre lost het mede het (fijnstof) probleem echt op?, want als de uitkomst alleen maar is, dat het wat fijnstof oplost wat er toevallig op neer dwarrelt, dan zou het maar beperkt zijn, en is het eigenlijk meer een decoratieve oplossing, en hoeveel van dat groen heb je nodig voor echt wat resultaat? dat lijken me de belangrijke elementen.

 • Eugenie Israel

  Maar als de gevel op het noorden of noord-westen is gesitueerd dan heb je helemaal geen zonlicht en kan het op die sombere kant juist zeer goed werken. Zowel qua isolatie als ter verfraaiing van het gebouw.

 • Geachte heer , mevrouw,

  In de winter zullen minder zonnestralen de woning bereiken waardoor er in de winter meer gestookt moet worden. Het zijn dus niet alleen voordelen.

  Let wel ik ben een voorstander van een groene omgeving en groene gevels zijn erg fraai.

  vriendelijke groeten,

  Erik van vliet
  tel:06-30264550

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.