Ga naar hoofdinhoud

Voorgespannen dunne glasgevel voor hogeschool

De nieuwbouw van Hogeschool INHolland in Delft krijgt de dunste vier verdiepingen hoge glasgevel ter wereld. De 45 milimeter dunne composietgevel wordt gerealiseerd door een combinatie van extreem sterke kabels die de 13 meter hoge gevel opspannen en stijve glaspanelen. Het is een composietgevel waarin koolstof- en aramidevezels worden toegepast.

Octrooi
Het INHolland Composietenlab heeft het concept met verschillende partners uit het MKB, TNO en de TU Delft vanuit een experimenteel RAAK-programma ontwikkeld en heeft inmiddels octrooi aangevraagd. De gevel zelf wordt medio 2009 onthuld bij de opening van het nieuwe gebouw.

Het ontwikkeltraject nam ongeveer twee jaar in beslag. Rietveld Architects New York, IMd Raadgevende Ingenieurs en de professoren Ulrich Knaack en Mick Eekhout van de faculteit bouwkunde van de TU Delft waren onder meer betrokken bij dit ontwikkeltraject.

Kabels door spouw
Professor Mick Eekhout (TU Delft en directeur Octatube, de gevelbouwer) zegt: “In het uitgebreide voortraject zijn verschillende concepten onderzocht. Dit onderzoek leverde een uniek octrooiconcept op. De kern van vernieuwing is dat de kabels door de spouw van de dubbelglas panelen worden gevoerd. Toch is er nog het nodige te doen aan de doorontwikkeling, voordat er een robuuste en betrouwbare gevel wordt gerealiseerd. Deze vervolgstappen zijn allemaal voorzien in deze realisatiefase.”

“Hogeschool INHolland heeft met het Composietenlab veel specialisme in huis op het gebied van composietmaterialen,” zegt Michiel Hagenbeek, manager van het Composietenlab. “In een deel van de gevel bestaat de dragende constructie zelfs volledig uit composiet en is daarmee extra innovatief,” gaat Hagenbeek verder.

Experimenteel geveldeel
“We hebben de gevel als digitaal model ontwikkeld, het in onderdelen getest en een demonstrator gebouwd. De daadwerkelijke realisatie moet voor alle geveldelen bewijzen of onze uitgangspunten ook als totaliteit kloppen. Doordat we apparatuur plaatsen om de gevel te monitoren kunnen onze studenten na plaatsing nog jaren metingen doen om te bekijken hoe de gevel zich gedraagt. Bijvoorbeeld welke krachten, vervormingen en temperaturen er bij verschillende weertypen optreden.

In het experimentele geveldeel testen we zo de duurzaamheid en willen we onderwijs en industrie nieuwe composiet technologie demonstreren. Het is op deze manier echt een voorbeeld voor het moderne onderwijs: een praktijkproject waarbij studenten betrokken zijn en nieuwe kennis opdoen. Hier leren de studenten, en wij ook, veel van.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.