Ga naar hoofdinhoud

Voorkom houtschade door goed detailleren

houtschade
Foto: De wijze van detailleren, verbinden, beglazen en ook de afwerking spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van houtrot.

Hout wordt op een steeds grotere schaal in de bouw gebruikt, mede omdat het een lage CO2-footprint heeft. Ook binnen wordt hout meer toegepast, bijvoorbeeld voor constructies. Zowel in het interieur als exterieur komt de schilder deze ondergrond dus volop tegen. Buiten vraagt dit materiaal vaak het nodige reparatiewerk, want er is geen land waar zo veel houtrot bij geveltimmerwerk voorkomt als in Nederland.

Hout is natuurlijk, eenvoudig te bewerken, heeft een lage milieubelasting en is bovendien een herwinbare grondstof. De laatste jaren neemt het gebruik ervan in de nieuwbouw weer flink toe. Ook binnen wordt hout meer toegepast, bijvoorbeeld voor constructies. Zo zijn enkele spraakmakende gebouwen in ons land gebouwd met kruislaaghout of cross laminated timber (CLT). In andere landen wordt daar sinds begin jaren negentig mee gebouwd, hier is deze methode in opkomst. Daarvoor vond houtbouw vooral plaats door toepassing van houtskeletbouwsystemen.

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Bekijk de aanbieding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *