Ga naar hoofdinhoud

Voorlichtingscampagne kwarts in de maak

FNV Bouw maakt zich zorgen over het aantal werknemers in de bouw dat wordt blootgesteld aan te hoge hoeveelheden kwartsstof en werkt aan een voorlichtingscampagne. Bij onderzoek van bouwplaatsen trof de Arbeidsinspectie in de herfst van 2008 op 71% van de werkplekken een te hoge hoeveelheid kwartsstof aan.

Mede aan de hand van deze gegevens vroeg FNV Bouw Arbouw om een campagne die de bouw attent maakt op de gevaren van kwartsstof. Arbouw is opgericht ter bevordering van gezond en veilig werken.

Risico’s
Charles Verhoef, namens FNV Bouw bestuursvoorzitter van Arbouw: “Arbouw heeft op dit moment een campagne in de maak die zowel werknemers als werkgevers indringend duidelijk maakt dat kwarts erg gevaarlijk is en grote gezondheidsrisico’s oplevert. Laten we nu het kwartsprobleem goed met elkaar aanpakken, want daar hebben we het echt over onaanvaardbare gezondheidsrisico’s.

In dit kader vind ik het onbegrijpelijk dat minister Donner van Sociale Zaken de Farbo-regeling per 1 april stopzet.” Daarmee kregen bedrijven subsidie voor apparaten die de gezondheid van werknemers bevorderen. “Zo zijn we straks weer terug bij af. Juist het gebruik van goede afzuigsystemen verkleint de gevaren van kwarts!”

Bron: FNV Bouw

Bouwwereld.nl plaatste al eerder:
Controle op bescherming tegen kwartsstof
Kwartsstof serieus gevaar bouwvakkers

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.