Ga naar hoofdinhoud

Voormalig politiebureau wordt passief

Politiebureau wordt passief

In negen maanden tijd is het voormalige politiebureau in Leeuwaren veranderd in een meidenopvanghuis. Met een opvallende gevel en met een opvallende energieprestatie. Het renovatieproject is namelijk op passiefhuisniveau gebracht.

KAW architecten en adviseurs tekende voor de renovatie. Dit bureau onderzocht eerder voor WoonFriesland de mogelijkheden van renovatie van een bestaande huisvesting of vervangende nieuwbouw. Dat bleek financieel niet haalbaar. Toen twee jaar geleden het politiebureau aan de Holstmeerweg te koop kwam, werden nieuwe plannen gemaakt.

Koudebruggen

Wat KAW aantrof was een op zich degelijk betonnen gebouw, met de draagstructuur in de gevel. Dat bood volop mogelijkheden om binnen alles weg te halen en nieuw op te bouwen, ook al omdat de verdiepingshoogte meer dan voldoende was. Probleem was echter dat de betonconstructie vol met koudebruggen zat. “Dat kun je alleen maar goed oplossen door zo’n gebouw volledig in te pakken”, vertelt projectmanager Johannes Klimstra van KAW. “Maar als je dat dan toch doet, dan wilden we ook naar passiefhuisniveau.”

De schil is daarom rondom ingepakt tot Rc-waardes van 10,0. De vloer is gespoten met 27 cm isolatie, het dak is geïsoleerd en de gevels zijn bekleed met hsb-elementen, gevuld met cellulose vanwege de vochtregulerende eigenschappen. De elementen zijn zorgvuldig afgeplakt op de betonconstructie. Vervolgens is er een voorzetwand voor hsb en beton langs geplaatst. Dat voorkomt luchtlekken bij het indraaien van schroeven en het onttrekt de afgeplakte naden aan het zicht.

In de hsb-elementen zijn Duitse passiefhuiskozijnen geplaatst, met drievoudig glas. Het pand is voorzien van buitenzonwering, van zonneboilers voor warm tapwater en van warmteterugwinning uit ventilatielucht.

Luchtdichting

Grote aandacht heeft aannemer Bouwgroep Dijkstra Draisma besteed aan de luchtdichting. En dat is gelukt, heeft een blowertest inmiddels uitgewezen. Zoals thermografische opnamen bevestigen dat de gevel goed geïsoleerd is. Het daadwerkelijke verbruik zal straks in de praktijk nog moeten worden getoetst, maar de warmtebehoefte is berekend op 15 W/m2 per jaar, waar de passiefhuisnorm op 25 ligt. Om die reden ook is de technische ruimte slechts heel klein en zijn slechts twee beperkte cv-ketels geplaatst, waarvan de tweede alleen bijschakelt bij grote warmtevraag. Gekozen is voor laagtemperatuurverwarming, maar dan wel in combinatie met radiatoren.

Gevel

Het gebouw, met de naam Veilige Veste, heeft een opvallende gevel van polyester elementen. Dat geeft het gebouw identiteit en geborgenheid. Het is namelijk de eerste keer dat een dergelijk opvanghuis duidelijk herkenbaar aanwezig is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld veel Blijf van mijn lijf-huizen die juist op anonieme locaties zijn weggestopt.

De gevelelementen zijn geproduceerd door Polux uit Medemblik. Architecte Beatrice Montesano sloot met de elementen aan op de strakke maatvoering van het politiebureau, met een stramien van 3,60×3,60. Door de mal voor de elementen steeds als een molenwiek te draaien konden alle verschillende elementen met één mal worden gemaakt.
De polyester elementen werken door hun grote negge tevens zonwerend voor de hoge zomerzon. Er is ventilatie achter aangebracht, zodat de warmte uit de gevel kan. Ook de hwa’s zijn in deze spouwruimte aangebracht. Ook de koof voor de screens is in de composiet gevelelementen geïntegreerd.

Overigens hebben de kantoren op de begane grond een houten gevel. De nog lager gelegen delen zijn voorzien van schanskorven.

Lichtkoepels

Opvallend is dat een aantal spreekkamers op de begane grond voorzien zijn van lichtkoepels. Op die manier wordt via de bovenliggende daktuin toch daglicht binnengehaald bij de in het midden van het gebouw gelegen kamers. Maar lichtkoepels met passiefhuiskeur zijn er niet. Dan zou je moeten kiezen voor dakopbouwen met op het noorden gerichte passiefhuiskozijnen, zegt Klimstra. Dat zat er budgettair niet in. Dus is gekozen voor goede, vierlaagse koepels. Aan de onderzijde daarvan is nog een extra raam aangebracht. Dat isoleert extra, maar was verplicht vanwege het voorkomen van brandoverslag.

Poltitiebureau wordt passief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.