Ga naar hoofdinhoud

Voorspanstaven houden tuinmuren overeind


In Eesveen verrijst een villa waarbij van elke gevel 4,5 tot 5,5 meter hoge muren de tuin in lopen. Omdat deze muren zelf niet sterk genoeg zouden zijn om de windbelasting op te vangen, zijn er voorspanstaven in toegepast.

De muren bestaan uit twee bladen metselstenen van 10 cm breed met daartussen een spouw van 5 centimeter. Het was volgens aannemer Hilco Broekman al snel duidelijk dat de muren op zichzelf niet sterk genoeg zouden zijn om de windbelasting op te vangen.

Voorspanning
De oplossing: het toepassen van voorspanstaven. Dywidag-Systems International heeft elke tuinmuur voorzien van 4 tot 6 voorspanstaven met een diameter van 26,5 millimeter. De blindankers van deze staven zijn in de betonnen funderingspoer van de tuinmuren gestort. Hierna zijn de muren opgemetseld. Op ca. 70 cm van bovenkant van elke muur zijn stalen spanankers gemonteerd. De ankerplaten rusten op meerdere bakstenen om de druk te verdelen.

Metselwerk
De tuinmuren zijn gemetseld met ambachtelijk gebakken, deels gesinterde stenen van verschillende afmetingen. De strekken golven en de muren zijn niet afgewerkt. Dit alles moet de muren een ruïneus karakter geven. Dit wordt versterkt door het sedumdak van de villa. Het geheel moet daardoor opgaan in de natuurrijke omgeving.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *