Ga naar hoofdinhoud

Voortgang Koepoortgarage sneller dan verwacht

Het uitgraven van de bouwput voor de Koepoortgarage in Delft gaat voorspoediger dan verwacht. Dat blijkt uit recente metingen in het gebied.

Ook de nieuwe bouwmethode, om verzakkingen te voorkomen, lijkt een voorzichtig succes.

Voorzichtig
Sinds het nieuwe jaar wordt dagelijks voorzichtig een halve meter grond uit de bouwput gegraven. De eerste metingen geven aan dat de huizen die er om heen staan niet meer dan twee millimeter zijn verschoven door zetting. De prognose was in het ergste geval twintig millimeter.

Ceres Projecten blijft gematigd optimistisch. “Over een maand weten we pas echt wat de gevolgen zijn van het uitgraven”, aldus projectleider Bob Bergmans.

Nieuwe bouwmethode
Eerder werd de bouw van de parkeergarage lange tijd stilgelegd door ernstige verzakkingen bij huizen die er omheen staan. Ook ontstonden er in de panden scheuren. Een nieuwe bouwmethode moet een oplossing bieden.

Deze is gezocht in een extra betonnen steunvloer, waarvan het eerste deel inmiddels is aangebracht. De betonvloer met een dikte van ongeveer zestig centimeter is aangelegd in het gedeelte van de rechthoekige bak aan de zijde van de Oostsingel.

Onderwaterbeton
Dit gedeelte is eerst gevuld met water waarna onderwaterbeton is gestort. Zo kon het water de damwanden van tegendruk voorzien tijdens het ontgraven. Nu het beton is uitgehard, kan deze functie door het beton worden overgenomen.

Inmiddels is ook begonnen met het leegpompen van de bouwput. Dat gebeurt met een halve meter per dag. Daarna wordt de tweede fase van de steunvloer uitgevoerd.

Naar verwachting is de hele steunvloer in maart 2008 gereed waarna wordt gestart met het afbouwen van de garage.

Bron: Radio TV West

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.