Ga naar hoofdinhoud

Vraagspecificaties voor bouwprojecten. Wat, hoe en waarom?

Vraagspecificaties

Het opstellen van een vraagspecificatie of programma van eisen (PvE) is een van de eerste stappen in een bouwproject. Maar hoe doe je dat? Wat moet er in een vraagspecificatie staan? Hoe formuleer je duidelijke eisen? Wie moeten erbij betrokken worden? En op welke manier? Het nieuwe (Engelstalige) boek Construction briefing: a practical guide beantwoordt deze vragen en meer. De auteurs Juriaan van Meel en Kjersti Bjørkeng Størdal hebben hun eerdere standaardwerk over het onderwerp uitgebreid en voorzien van een veelheid aan nieuwe voorbeelden, tips en uitleg.

Mies van der Rohe zei ooit in een interview: “Een bekwame architect moet een opdrachtgever kunnen vertellen wat hij wil. In de meeste gevallen weten opdrachtgevers niet wat ze willen.” Niet veel opdrachtgevers zullen het eens zijn met deze stelling, en de meeste architecten overigens ook niet. Toch zit er een kern van waarheid in deze woorden in die zin dat opdrachtgevers vaak moeite hebben met het duidelijk formuleren van hun ambities, wensen en eisen ten aanzien van bouwprojecten.

Goede output vereist goede input

Vooral aan het begin van een project hebben opdrachtgevers vaak een slechts vaag of beperkt beeld van waar ze naar toe willen met het project. Dergelijke vaagheid is begrijpelijk, vooral bij niet-professionele opdrachtgevers, maar het is ook buitengewoon risicovol, vooral bij grote bouwprojecten. Als opdrachtgevers niet duidelijk zijn over wat willen, kan van het ontwerpteam niet worden verwacht dat ze een passende oplossing leveren. Zoals software-engineers zeggen: ‘garbage in, garbage out‘. Of, positiever uitgedrukt: goede output vereist goede input.

Duidelijke vraagspecificaties

Construction briefing: a practical guide is bedoeld om opdrachtgevers te helpen bij het opstellen van duidelijke vraagspecificaties. De stelling daarbij is dat opdrachtgevers zich moeten concentreren op wat het gebouw voor hen moet ‘doen’ of ‘leveren’, en dat ontwerpoplossingen moeten worden overgelaten aan het ontwerpteam. Belangrijke vragen zijn: Wat zijn de doelstellingen van het project? Welk huisvestingsprobleem moet er opgelost worden? Wat is het beoogde gebruik van het gebouw? En wat zijn de ambities van de opdrachtgever op het gebied van specifieke onderwerpen zoals gezondheid, gebruikerservaring, veiligheid, toegankelijkheid, flexibiliteit en duurzaamheid?

Uitleg over het proces

Het boek heeft niet de pretentie om een succesformule te presenteren, maar het rijkt de ingrediënten aan waarmee projectteams zelf in staat zijn om een effectieve vraagspecificatie op te stellen. In duidelijke taal en met behulp van een veelheid aan diagrammen, geeft het boek uitleg over het proces van specificeren, analysemethodes voor het achterhalen van eisen, de inhoud van verschillende soorten PvE’s, de onderwerpen die in een PvE behandeld moeten worden, en de relatie met BIM. Daarnaast presenteert het boek een diversiteit aan voorbeelden variërend van het Depotgebouw in Rotterdam en het nieuwe Holland Casino in Venlo, tot aan de Filharmonie in Parijs en het recent opgeleverde Noorse nationale museum in Oslo.

Het boek is onder andere hier te bestellen.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *