Ga naar hoofdinhoud

VROM wijst op risico plafonds zwembaden

De VROM-Inspectie heeft aan alle gemeenten en de beheerders van overdekte zwembaden een zogenaamd inspectiesignaal gestuurd om te wijzen op de risico’s van corrosie van roestvast stalen ophangconstructies en bevestigingsmiddelen.

Enkele jaren geleden werd ons land opgeschrikt door het neerstorten van (delen van) plafonds in overdekte zwembaden. Bij een vergelijkbaar incident in Zwitserland vielen zelfs twaalf dodelijke slachtoffers. In alle gevallen bleek corrosie van de RVS-plafondhangers de oorzaak.

Gevaarlijke situaties
Ook is het bezwijken van een RVS-kabel van het windverband van een overdekt zwembad door corrosie gerapporteerd. VROM heeft signalen ontvangen dat nog steeds, ondanks veel publiciteit over de genoemde incidenten, in zwembaden gevaarlijke situaties aangetroffen worden.

Verantwoordelijkheid
Het inspectiesignaal ‘Risico’s van stalen (ophang)constructies en bevestigingsmiddelen in overdekte zwembaden’ geeft aanwijzingen voor de periodieke inspectie van deze constructies en welke materialen wel veilig toegepast kunnen worden.

Eigenaren van zwembaden wordt gewezen op hun wettelijke verantwoordelijkheid voor de constructieve veiligheid van hun inrichting. En gemeenten wordt gevraagd om in hun toezicht op de veiligheid van bestaande gebouwen de risico’s van de ‘onzichtbare’ corrosie van RVS in zwembaden niet te vergeten.

Bron: VROM

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.