Ga naar hoofdinhoud

Warmte-koude opslag levert geld en CO2winst op

De techniek van warmte-koude opslag levert geld op en CO2. Daarom wil VROM-minister Jacqueline Cramer de groei versnellen door knelpunten weg te nemen, de wet- en regelgeving aan te passen en waar nodig milieurandvoorwaarden stellen voor het beschermen van de bodemkwaliteit.

Op verzoek van Cramer heeft een taakgroep het advies ‘Duurzaam gebruik van de ondergrond’ opgesteld om meer en grootschalig gebruik van warmte-koude opslag te bewerkstelligen. De minister is tevreden over het advies en gaat werk maken van de aanbevelingen.

Betaalbaar
‘Het gebruik van deze techniek groeit momenteel al met meer dan tien procent per jaar en ook nog eens vrijwel zonder subsidie vanuit de overheid. Als we de groei kunnen verdrievoudigen, is het mogelijk een reductie van meer dan 3 Mton CO2 per jaar te realiseren. Dit staat gelijk aan de uitstoot van 600.000 huishoudens.

Daar komt nog bij dat het om een betaalbare techniek gaat die na een exploitatie van 5 à 10 jaar winst op gaat leveren. Warmte-koudeopslag kan zorgen voor een doorbraak om de uitstoot van CO2 structureel te verlagen, zeker als we in staat zijn dit meer en grootschalig bij woonwijken en kantoren toe te passen’.

Advies
Volgens de taakgroep moeten de wetten en regels, maar ook de bevoegdheidsverdeling rondom warmte-koude opslag op de schop:

  • de nu vaak zware vergunningsprocedure wordt voor veel gebieden vervangen door een melding of door een snellere, meer uniforme vergunning. De taakgroep heeft hiervoor een eenvoudig verkeerslichtmodel ontwikkeld;
  • het ontwerp en de realisatie van warmte-koude opslag moeten voldoen aan een kwaliteitskeurmerk;
  • de regie bij een lichte vergunningprocedure moet door de gemeenten worden gevoerd op basis van masterplannen en structuurvisies;
  • de motor achter de groei van warmte-koude opslag, namelijk een goede verdeling van kosten en baten, wordt versterkt door afspraken te maken over samenwerking tussen investeerders en gebruikers.


Achtergrond
Warmte-koude opslag is een duurzame energiebron waarbij warmte en koude worden opgeslagen in een waterlaag diep in de grond. ’s Zomers wordt hierin warm water opgeslagen, dat in de winter voor verwarming wordt gebruikt. ’s Winters gaat koud water in de bodem, dat in de zomer voor koeling retourneert.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.