Ga naar hoofdinhoud

Watermist maakt DHV-kantoor brandveilig


Het gerenoveerde hoofdkantoor van advies- en ingenieursbureau DHV krijgt een uniek watermistsysteem om de beheersbaarheid van brand te garanderen. Een dichte nevel van waterdruppels op de grens tussen kantoorvloeren en atrium zorgt bij brand voor een barrière.

Deze techniek wordt op deze manier nog nergens in de wereld toegepast. Het vervangt de fysieke afscheidingen, die traditionele kantoorgebouwen verdelen in brandcompartimenten. Dankzij de nevel blijft de brand beperkt tot de betreffende kantoorvloer. Bovendien heeft het watermistscherm een koelend effect en een wassende werking op de rook. DHV heeft dit systeem voor kantoorpanden zelf bedacht. Het is beduidend goedkoper dan sprinklers, het kost minder moeite om het aan te leggen en er is aanzienlijk minder materiaal voor nodig.

Brandtesten
Het watermistsysteem is door DHV in samenwerking met Wolter & Dros, Unica Automatic Spinkler, R2B Inspecties en Efectis aan diverse brandtesten onderworpen. Bij Efectis is een kantoorvloer deels nagebouwd. Daar is een hoeveelheid hout in brand gestoken, die overeenkomt met de maximale te verwachten brandlast.

Uit deze proeven bleek dat de waternevel een zelfde brandwerende werking heeft als fysieke brandwanden. DHV ontvangt na het plaatsen van de geteste sproeikoppen dan ook de zogeheten conformiteitverklaring. Dit betekent dat het systeem gelijkwaardig is aan een brandscheiding.

Zonder afscheidingen
Dankzij de watermist kan DHV het open karakter van het hoofdkantoor behouden. Het gebouw is begin jaren zeventig gebouwd en is één van de eerste kantoren zonder afscheidingen tussen de verschillende vloeren. Het pand werd onlangs duurzaam gerenoveerd om onder meer het energieverbruik drastisch te verlagen. Het energielabel gaat van G naar A. Dat levert een jaarlijkse besparing op van 100.000 euro op de energiekosten.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.