Ga naar hoofdinhoud

Wederom bouwfraude: Ambtenaren aangehouden

De rijksrecherche heeft dinsdagochtend zes gemeenteambtenaren en een ambtenaar van de provincie Limburg gearresteerd. De zeven worden verdacht van het aannemen van steekpenningen. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.

De rijksrecherche pakte ook nog drie functionarissen en een oud-manager van een bouwbedrijf op, omdat zij volgens justitie de ambtenaren hebben omgekocht. Volgens betrouwbare bronnen gaat het om het bedrijf Janssen de Jong Infra.

Het OM vermoedt dat de ambtenaren hun ambtsgeheim hebben geschonden door het bouwbedrijf vertrouwelijke informatie over aanbestedingen te geven. Het gaat om infrastructurele projecten van gemeenten en provincie, zoals de reconstructie en verharding van (provinciale) wegen.

Werkplekken
Volgens het landelijk parket gaat het om ambtenaren uit Maastricht, Heerlen (2), Stein, Nuth en Spijkenisse. Na hun aanhoudingen zijn hun huizen doorzocht. Ook hebben rechercheurs hun werkplekken uitgeplozen. Verder doorzocht de rijksrecherche vestigingen van het bouwbedrijf in Meerssen, Valkenswaard, Horst en Breda en de woningen van twee medewerkers.

Flinke beloning
Bij de invallen in de gemeentehuizen, het provinciehuis en in de woningen van de ambtenaren en bouwers is beslag gelegd op een grote hoeveelheid documenten. Het OM denkt dat de betrokken ambtenaren flink voor hun illegale diensten werden beloond. Ze kregen onder meer personenauto’s, kaartjes voor sportevenementen en concerten en buitenlandse reizen in ruil voor de vertrouwelijke informatie.

Het onderzoek naar de malversaties en corruptie van ambtenaren in deze zaak begon al in de zomer van 2007, nadat er informatie was binnengekomen dat het bouwbedrijf zich schuldig maakte aan omkoping. De rijksrecherche is bij de actie van dinsdag bijgestaan door verschillende andere opsporingsdiensten. In totaal werden er meer dan honderd rechercheurs ingezet op veertig doorzochte adressen.

Maken prijsafspraken
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) voert nu gelijktijdig een onderzoek uit bij bouwbedrijven in Limburg. Er wordt gekeken of die zich onder meer hebben schuldig gemaakt aan het maken van prijsafspraken.

De provincie Limburg en de gemeente Heerlen reageren geschokt. Beiden beraden zich op de positie van de medewerkers. Bij Janssen de Jong Infra was niemand bereikbaar voor commentaar. De gemeente Maastricht wilde geen reactie geven.

Bron: ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.