Ga naar hoofdinhoud

Weerstand spelbreker ventilatieprestatie

Bouwwebinar over ventilatietechniek

Veel ventilatiesystemen in woningen geven dusdanig veel weerstand aan de lucht dat ventilatiedebieten uit het ontwerp niet gehaald kunnen worden zonder extra geluid te produceren of stroom te verbruiken. Belangrijkste boosdoeners zijn fouten in ontwerp en uitvoering en de materiaal- of systeemkeuze. Ook het juist inregelen van de ventilatie-installatie wordt vaak ten onrechte achterwege gelaten. Deze kwesties komen ter sprake in het (gratis) webinar Ventilatie, stil zuinig en zorgeloos, dat op 12 april van 12.30-13.30 uur gehouden wordt.

Geluid en energie

Extra weerstand wordt bijvoorbeeld gecreëerd door de keuze voor het type kanaal of ventiel, te veel bochten in het systeem, het gebruik van schroeven voor bevestiging, of beperkt onderhoud. Om het afgesproken ventilatiedebiet toch te halen wordt doorgaans de unit opgetoerd, en dat kan betekenen dat het systeem meer geluid produceert of energie verbruikt dan afgesproken. De bewonerspraktijk leert dat ventilatiesystemen die te veel geluid of tocht veroorzaken, door bewoners worden uitgeschakeld, waardoor er helemaal niet meer wordt geventileerd. In het webinar stellen de techneuten Patrick Jansen van groothandel Rensa en trainer Jos Bouman van Zehnder dergelijke kwesties aan de kaak, en komen met gerichte oplossingen.

Aanmelden

Aanmelden voor dit webinar kan via deze link. De kijker kan actief meepraten, en vragen stellen aan een team in de studio. Bekijk hier eerdere webinars, onder meer over warmtepompen en rookgasafvoeren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *