Ga naar hoofdinhoud

Weinig bezwaren tegen WOZ-waarde in Nederland

Uit onderzoek in opdracht van Bezwaarmaker.nl, is gebleken dat 30% van de Nederlanders het niet eens is met de hoogte van de WOZ-waarde van hun woning of bedrijfspand, vastgesteld door de gemeente. Zij denken vaak dat het indienen van een bezwaarschrift geen effect zal hebben of dat het proces eromheen te omslachtig is. Dit is jammer, want zij zouden gemiddeld 272 euro kunnen besparen als ze dit wel zouden doen.

Men kan zelf tegen de WOZ waarde bezwaar maken, maar er ook voor kiezen om dit over te laten aan een gespecialiseerd bureau. Het merendeel van deze bezwaren wordt namelijk gegrond verklaard. Zij weten precies hoe ze op een efficiënte wijze te werk moeten gaan en hoe ze het beste eruit kunnen halen voor hun klanten. Of het nou gaat om een bezwaar tegen de WOZ waarde Nijmegen of in een andere plaats, ieder dossier wordt behandeld door een zeer ervaren WOZ-taxateur.

Te veel betalen is zonde

In ons land ontvangen 7,6 miljoen mensen een WOZ-beschikking, waarvan slechts 2% bezwaar maakt tegen een te hoge waardebepaling. Te veel eigenaren van woningen en bedrijfspanden betalen dus te veel belasting. Van de ingediende bezwaarschriften wordt ruim de helft gegrond verklaard. Een aanpassing van de WOZ-waarde is iets blijvends en het kan dus uiteindelijk een flinke besparing opleveren.

Tweede in de lijst van zaken waar Nederlanders bezwaar tegen willen maken

Als je kijkt naar zaken waar Nederlanders bezwaar tegen zouden willen maken, dan staat op de eerste plaats het betalen van belasting. Natuurlijk is dit iets waar we allemaal niet onderuit kunnen. Op de tweede plaats staat de WOZ-waarde (maar liefst 3 op de 10 Nederlanders vindt de waarde te hoog). Deze 3 op de 10 mensen hebben in het verleden al eens bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde. De meerderheid kiest er dus voor om het niet te doen, of is niet op de hoogte dat het überhaupt mogelijk is om bezwaar te maken.

Maak bezwaar!

Als je denkt dat de WOZ-waarde van jouw woning of bedrijfspand te hoog is, dan is het belangrijk om bezwaar te maken. De WOZ-waarde is namelijk bepalend voor de waterschapsbelasting, de erfbelasting, het eigen woning forfait en de onroerende zaak belasting. Als je kijkt naar erfkwesties kan het voordeel zelfs oplopen tot tienduizenden euro’s.

Argumenten voor een WOZ-bezwaar zijn bijvoorbeeld achterstallig of gebrekkig onderhouden, een keuken of badkamer die ernstig gedateerd is of ongunstige omgevingsfactoren. Ook de aanwezigheid van asbest, overlast door publieke voorzieningen en onzekere bestemmingsplannen zijn goede redenen om bezwaar te maken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *