Welk type zonnecel is het beste voor het Nederlandse klimaat en levert de meeste energie op? Dat gaan wetenschappers en studenten van de Universiteit Utrecht de komende tijd onderzoeken.
Proefopstelling
Op 27 juni wordt een proefopstelling met zonnepanelen op het dak van het Hans Freudenthalgebouw van de universiteit geopend. Op deze testlocatie gaan de onderzoekers kijken welk type zonnecel de beste energieopbrengst heeft met het Nederlandse weer. De opstelling telt dertig vierkante meter en heeft 24 zonnepanelen van negen verschillende fabrikanten en materialen, waaronder diverse typen mono- en polykristallijne silicium cellen, dunne film silicium cellen en dunne film CIGS en CdTe, en zogenaamde HIT-zonnecellen (hybride dunne film/kristallijn silicium). De verschillende zonnecellen werken allemaal optimaal bij andere weertypen.
Diffuus zonlicht
Wilfried van Sark, universitair docent Zonne-energie bij de faculteit Geowetenschappen is initiatiefnemer van de test. “De kleur van het zonlicht verandert over de dag. ’s Ochtends heeft de zon een ander kleurenspectrum dan ’s avonds. Dit heeft invloed op het rendement van een zonnecel”, aldus Van Sark. “Daarbij hebben we in Nederland door de vele wolken meer diffuus zonlicht dan direct zonlicht, zoals in Spanje. Het is dus verstandig om in Nederland andere panelen te plaatsen dan in Spanje.” Van Sark gaat met zijn medewerkers bij verschillende weertypen onderzoeken welk type zonnecel de hoogste energieopbrengst oplevert.
De zonne-energie die door de proefopstelling wordt opgewekt, wordt naar het elektriciteitsnetwerk van het Utrecht Science Park gevoerd, om de piekbelasting van het Wiskundegebouw te verlagen met zo’n 10%.
Bron: Universiteit Utrecht
En is er nu al iets bekend?
Er is niet (makkelijk) veel info te vinden op internet over welk type je het best in NL toe kunt passen..
Ik ben ook erg benieuwd naar de resultaten. Is er al iets bekend?
Wanneer en waar kunnen wij het resultaat van dit interessante onderzoek terug vinden.