Ga naar hoofdinhoud

Wereldberoemde Noorse skischans vernieuwd

Het Nederlandse bedrijf Matemco gaat de wereldberoemde skischans Holmenkollen in Oslo, Noorwegen, opnieuw oprichten. Met 21.000 m3 Kwiksteigerondersteuning, 2.100 meter funderingsvoorziening, 4.200 meter onderslagen en 5.000 m2 veiligheidsvloeren wordt de schans ondersteund. Voor dit project werd zo’n 170 ton materiaal via vrachttransport vanuit het Gelderse Ede naar Oslo vervoerd.

Het internationale architectenbureau JDS Architects won in 2007 met haar inzending de opdracht voor de bouw van de nieuwe, zestig meter hoge skischans voor de wereldkampioenschappen skischansspringen in 2011. In februari 2009 is de bouw gestart en naar verwachting zal de schans voor het winterseizoen 2010 worden opgeleverd voor de testkampioenschappen.

Beroemde schans
De Holmenkollen skischans is een begrip binnen en buiten Noorwegen vanwege de wereldkampioenschappen skischansspringen en Olympische winterspelen die daar meerdere malen hebben plaatsgevonden.

De eerste schans werd gebouwd in 1892, maar is inmiddels meerdere keren vernieuwd. De laatste schans dateerde van 1948 die gebouwd werd voor de Olympische winterspelen in 1952. Het is de één van de meest bezochte attracties in Noorwegen.

Artist impressions van JDS ArchitectsArtist impressions van JDS Architects

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.