Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Paviljoen met zelfherstellend beton

Bouwend Nederland heeft een primeur. Voor het eerst ter wereld is in Breda zelfherstellend beton toegepast. Als spuitbeton op een dak- en gevelschil van een paviljoen.

Beton onder trekspanning kan gemakkelijk scheuren. Meer wapening gebruiken om te voorkomen dat de scheurvorming in de constructie te groot wordt, is een dure oplossing. TU Delft onderzocht daarom jarenlang de zelfherstellende eigenschappen van beton. En met succes, blijkt nu. Het zelfhelende biobeton werd onlangs als spuitbeton toegepast voor de dak- en gevelbekleding van een paviljoen in Breda. Voor het eerst ter wereld.

Vandaalwerend

Het paviljoen, bestemd voor de Reddingsbrigade en de EHBO, ligt aan de Galderse meren. Een recreatiegebied dat een diversiteit van dag- en nachtbezoekers trekt. Met veel soorten gewenst en ongewenst vermaak tot gevolg. Daarom is voor het paviljoen, naast functionele inhoud, ook een programma van eisen voor het ontwerp vastgesteld, met duurzame en vandaalwerende doelstellingen. Om aan die eisen te voldoen, is de dak- en gevelschil van het betonnen gebouw – dat dienst doet als bootloods, EHBO- en uitkijkpost – door middel van 60mm spuitbeton als buitenschaal vandaalwerend uitgevoerd.

Kalkproducerend

Aan de mortel zijn tijdens het spuiten kalkproducerende bacteriën toegevoegd. Onschadelijk voor zowel mens als dier. Als er in de dunne betonschil scheurvorming optreedt, zullen de werkzame bacteriën deze scheuren spontaan dichten. De bacteriën maken in het droge beton namelijk calciumcarbonaat aan, beter bekend als kalksteen. Een grondstof voor cement, één van de basisonderdelen van beton.

Voordelen

De toepassing van biobeton betekent een besparing op betonvolume en dus een verlaging van de benodigde hoeveelheid beton. Een sterke vermindering van de CO2-uitstoot is het gevolg. Naast milieuwinst zullen ook de reparatiekosten dalen en is er minder mankracht nodig. Er hoeft immers nauwelijks nog naar betonconstructies worden omgekeken.

De afdeling ‘Self healing materials’ van TU Delft blijft het project monitoren tot twee jaar na uitvoering.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

7 reacties op “Paviljoen met zelfherstellend beton

  • Redactie

    In het artikel werd gesproken over scheurvorming door drukspanning. Dit moet natuurlijk trekspanning zijn. De redactie heeft dit inmiddels veranderd.
    Met dank aan de oplettende lezer!

  • Hans

    Ach mannen, niet mekkeren, gewoon een foutje van de redactie. De schrijver bedoelde natuurlijk ‘beton onder trekspanning kan gemakkelijk scheuren’.
    Afgezien van dat foutje is het toch wereldnieuws dat biologische middelen kunnen helpen om gescheurd beton te helen. Leve de vooruitgang!

  • rob

    Ik wist niet dat beton onder druk zo kritisch was …..

  • Jan

    Grote fout van Bouwwereld:

    Beton heeft één groot nadeel: onder druk kunnen er gemakkelijk scheuren ontstaan.

    Onderwerk in de eerste les bij mechanica..

  • Wim Kamerling

    Zelfherstellend beton is een bijzonder interessante ontwikkeling. Helaas wordt in het artikel gesproken van scheurvorming door drukspanning. Maar in principe kan beton zeer goed drukspanningen weerstaan, wel zal beton scheuren door trekspanningen en buigtrekspanningen. Wapenen en voorspannen helpt om het draagvermogen te verhogen. Desalnietemin is het herstellen van beton zeer belangrijk zowel esthetisch als tav duurzaamheid.

  • richie

    het klinkt erg goed en ik hoop dat het inderdaat werkt en ook dat er geen beton rot optreed want staal en zout/water gaan niet samen

  • doe mij maar een paar dozen van deze bacterien dan heb ik over een paar jaar mijn huis wel af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.