Ga naar hoofdinhoud

Werknemersvertrouwen blijft hoog

Ondanks negatieve berichten, blijft het werknemersvertrouwen in de bouw hoog. Dat onderzocht FNV Bouw in juni van dit jaar.FNV Bouw heeft ook op dit moment nog geen signalen dat het werknemersvertrouwen na de zomer is gedaald. Zorgelijk vindt FNV Bouw, omdat de werkgelegenheid in de bouw steeds verder onder druk komt.

Orderportefeuille gedaald
De bouwproductie in de eurozone daalde in de maand juni met 1,1 procent ten opzichte van de maand ervoor. Dat maakte Eurostat, bureau voor de Europese statistiek, gisteren bekend. Al in juli liet het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) weten dat de omvang van de orderportefeuille in de burgerlijke- en utiliteitsbouw in Nederland gedaald is tot het laagste niveau sinds 1993. De orderportefeuille daalde naar 5,9 maanden eind juni, tegen 8,8 maanden een jaar eerder.

Verlies van 50.000 banen
“De voorspellingen zijn somber. De komende jaren verwacht het EIB een verlies van 50.000 banen in de bouw. Uit ons onderzoek blijkt twee derde van de werknemers zich geen zorgen maakt over zijn baan. Dat is voor mij reden tot zorg; de realiteit is niet optimistisch. Werknemers moeten hun vakdiploma halen en zorgen dat ze weerbaar zijn in hun baan.” Dat zegt John Kerstens, voorzitter van FNV Bouw. FNV Bouw deed onderzoek onder bijna 700 werknemers. Opvallend is vooral dat het werknemersvertrouwen nauwelijks daalt. In november 2008 deed FNV Bouw eenzelfde onderzoek en toen maakte een kwart van de werknemers zich zorgen over zijn baan.

Behoud van werkgelegenheid blijft prioriteit voor FNV Bouw de komende maanden. In maart werd al 64 miljoen vrijgemaakt om de huidige leerlingen te behouden en nieuwe leerlingen aan te trekken. In de tijd dat deze leerlingen op de bouw werken, kunnen oudere werknemers alsnog hun vakdiploma halen.

Bron: FNV

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.