Ga naar hoofdinhoud

Winnaars Bold & Beautiful Award bekend

Tijdens de beurs GEVEL 2014 zijn de winnaars van de Bold & Beautiful Awards bekend gemaakt. Deze awards worden uitgereikt aan studenten die het meest innovatieve en mooiste gevelontwerp hebben bedacht. De winnaars zijn: Greenhouse Wall System van KU Leuven (eerste prijs), IOR Shading van TU Delft (tweede prijs) en Folding Fabrics van TU Delft (derde prijs). Ook werd er nog een prijs uitgereikt voor de meest innovatieve zonwering. Deze ging eveneens naar het idee Folding Fabrics.

Greenhouse Wall System

Het Greenhouse Wall System is ontworpen door Valerie Uijtterhaegen van de KU Leuven. Haar idee omvat een dubbele gevel gecombineerd met een groene gevel. Dit concept wil de voordelen van beide combineren om een transparante gevel te maken waarbij het groen het zonwerend element is. Het concept is uitgewerkt tot het technische detail, met veel aandacht voor praktische gebruiksaspecten.

IOR Shading

Freek van Zeist, Luuk Graamans en Remco Wiggers van de TU Delft zijn verantwoordelijk voor dit idee. De basis voor dit gevelconcept is de optische principe van de breking van het licht. In het paneel zitten transparante elementen met verschillende geometrieën en optische eigenschappen, waardoor het in staat is om licht te verspreiden en/of te reflecteren. Het paneel toont volledig transparant als het is gevuld met een vloeistof die dezelfde refractieve eigenschappen heeft als de elementen tussen het glas.

Folding Fabrics

Wouter Vlietstra en Carlyn Simoen, eveneens van de TU Delft, bedachten de Folding Fabrics. Het industriële proces dat in de textielindustrie wordt gebruikt om materiaal te plooien, is ingezet om waaiervormige zonwerende elementen te maken. De elementen kregen de vorm van een bloem die zich door de verende eigenschappen van het textiel vanzelf sluit. Met deze ‘bloemen’ is een gevelelement gemaakt dat het mogelijk maakt om met zonwering te variëren.

De winnaars ontvangen een geldbedrag.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.