Ga naar hoofdinhoud

Wonen boven winkels komt niet op gang

De realisatie van woonruimten boven winkels komt niet goed van de grond, zo blijkt uit onderzoek van Dynamis Vastgoedconsultants & Makelaars.
Sinds de jaren tachtig ligt het woningpotentieel op leegstaande winkelverdiepingen tussen de 40.000 en 60.000. In werkelijkheid zijn er in die periode slechts 2.614 woningen gerealiseerd. Bij 56 Nederlandse gemeenten is beleid geformuleerd om het wonen boven winkels te stimuleren.

Vastgoedbeleggers
Dynamis heeft al deze gemeenten ondervraagd. Volgens deze gemeenten hebben vooral de individuele winkeleigenaren de afgelopen jaren gehoor gegeven aan het beleid van ‘wonen boven winkels’. Echter, het merendeel van de eigenaren van winkelruimte bestaat uit institutionele vastgoedbeleggers en juist bij deze groep bestaat volgens de gemeenten geen animo voor het ondersteunen van het beleid ‘wonen boven winkels’.

Arbeidsintensief
Dynamis sprak ook met tien vooraanstaande institutionele vastgoedbeleggers. Hieruit blijkt dat zij positief staan tegenover het wonen boven winkels, maar belemmeringen ondervinden van gemeenten. Ten eerste bieden gemeenten weinig financiële ondersteuning en medewerking. Ook de kwantiteit en rigiditeit aan publiekrechtelijke eisen maken het realisatietraject volgens de institutionele vastgoedbeleggers langdurig en arbeidsintensief.

Patstelling
Gemeenten en beleggers houden elkaar zo min of meer gevangen bij het grootschalig realiseren van woningen boven winkels. De patstelling moet volgens de onderzoekers worden doorbroken. Volgens Dynamis ligt de oplossing in het toepassen van een klankbordgroep voor binnenstadsmanagement, waardoor vastgoedeigenaren en initiatiefnemers dichter bij elkaar worden gebracht.

Daarnaast is het nodig voor de landelijke politiek om richtlijnen en ondersteunend beleid op te stellen. Wonen boven winkels biedt immers de oplossing bij uitstek om Nederlandse binnensteden leefbaar te houden en tegemoet te komen aan de wens van jongeren en expats om in de stad te wonen.

Bron: Vastgoedmarkt

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.