Ga naar hoofdinhoud

Wonen en werken op 60 m2

Wie denkt dat de onlangs opgeleverde De Rotterdam alleen plek biedt aan mensen met een zeer ruim budget, heeft het mis. Het kleinste appartement in de ‘verticale stad’ van architect Rem Koolhaas is 60 m2 en biedt toch de mogelijkheid er te werken, slapen, dineren en logeren. Echt low budget is het trouwens ook weer niet: de appartementen zijn beschikbaar vanaf 180.000,- euro.

Van kast naar bed

Vastgoedontwikkelaar Amvest zag het als uitdaging het appartement zo handig mogelijk in te richten en gebruikte daarvoor ‘space saving furniture’ van Clei Italia. Deze meubels bieden multifunctionele oplossingen en transformeren bijvoorbeeld van een kast in een bed of van een dressoir in een lange eettafel. Daardoor heeft het tweekamerappartement nu alle functies en mogelijkheden van een vijfkamerappartement.

Maximaal rendement

Wim de Lathauwer van Amvest: “Waarom wordt er alleen gedacht in de hoeveelheid van kamers en vierkante meters, terwijl veel van die ruimte maar sporadisch gebruikt wordt? We zijn deze manier van denken simpelweg nog niet gewend in Nederland. De Rotterdam is bij uitstek een project waar men maximaal rendement uit het appartement wil halen. We hebben hier te maken met een doelgroep die dat snapt en die extra kwaliteit wenst. Ook in de grote appartementen worden werkkamer, kastenkamer en logeerkamer gecombineerd in één ruimte. Eigenlijk is het heel logisch.”

Bekijk hieronder een video van het kleine appartement:

A ‘five-room apartment’ at 60 square meters from 44/floors on Vimeo.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

4 reacties op “Wonen en werken op 60 m2

 • Robert

  Fraai en een geslaagde uitdaging in detaillering als studieobject maar de essentie is of je zelf zo zou willen leven? De hele dag in- en uitklappen, voortdurend alles opruimen en wanneer kan je bed eens lekker ventileren?
  Als inspiratie voor een camper zeker van toepassing maar dat is meestal voor tijdelijk verblijf……

 • Gerard

  Niet erg vernieuwend om een >5kamer functionaliteit in 60m2 te puzzelen, wel mooi gedaan!
  Indrukwekkender vindt ik de ca. 3000,-/m2.
  Voordelen stapelbouw?

  Hieronder de inspiratie voor Rem&consorten?
  32m2: https://www.youtube.com/watch?v=f-iFJ3ncIDo

  42m2: https://www.youtube.com/watch?v=XYV0qATsyts

  44m2: https://www.youtube.com/watch?v=g-laljsTp0g

 • Leon

  Lijkt me een mooi verkooppraatje. Eerst samen met een artiest als Koolhaas te kleine woningen bedenken en vervolgens allerlei kunstgrepen uithalen om het alsnog werkbaar te krijgen. Het zal aan mij liggen, maar als de kwaliteit van de woning wordt gemeten aan de meubels dan doe je als ontwikkelaar echt iets verkeerd. Ik moest er niet aan denken om elke keer mijn woning te verbouwen als ik wil eten, werken of slapen. Maar goed, waarschijnlijk hoor ik ook niet tot de doelgroep ‘die het snapt’…

 • van Koll

  Een vakantiewoning heeft ook vaak een oppervlak van ong 60m2.
  Maar doen hoef je niet de hele dag van alles te verbouwen om het comfortabel te hebben of iets te doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.