Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Wonen op een eiland van plastic


Een eiland bouwen van het plastic afval dat in zee drijft. Het is een idee uit het hier en nu, van de Rotterdamse architect Ramon Knoester. Hij wil met zijn project Recycled Island de naar schatting 44 miljoen plastic deeltjes die in de oceaan drijven ombouwen tot een eiland van 10.000 vierkante kilometer.

In deze afvalstad, die tussen Hawaii en San Fransisco moet komen te liggen is er plaats voor maximaal 500.000 mensen. Hoe komt Knoester op het idee en hoe ziet hij het voor zich?

Eiland van plastic
Al jarenlang wordt afval in de zee gedumpt. De afvalberg is nu even groot als Frankrijk en Spanje samen. Ecology Today meldde in 2008 dat naar schatting 10 procent van het afval op aarde in de oceanen dobbert, maar volgens Knoester wordt er weinig actie ondernomen om hier iets aan te doen. Hij bezweert dat zijn eiland-idee niet slechts een waanzinnig plan is; hij wil het echt uitvoeren.
Het plan om een eiland van plastic afval te maken is niet nieuw. In 1998 bouwde timmerman Richie Sowa voor de kust van Mexico ook al een eiland van zo’n 250.000 plastic flessen. En afgelopen maandag kwam de deels uit plastic flessen bestaande zeilboot, de Plastiki, aan in Sydney.

Oplossing milieuprobleem
Het idee mag nog zo mooi zijn, het lijkt haast onmogelijk uit te voeren. Knoester geeft toe dat het project nog in de kinderschoenen staat. Toch is hij ervan overtuigd dat het kan. “Er zijn zoveel technieken, er moet toch een manier zijn om dat plastic uit het water om te zetten in iets constructiefs. Op dit moment weten we nog niet hoe, maar dat is de grootste uitdaging. We krijgen nu wel reacties uit de hele wereld over manieren om dat te doen. Die moeten we allemaal bekijken. Dat is ook het leuke: het plan zet nu al mensen aan mee te denken over een oplossing voor een gigantisch milieuprobleem.”

Het is dus afwachten of er daadwerkelijk een concreet plan uitrolt. De ontwikkeling zal waarschijnlijk nog jaren duren. Er moeten bijvoorbeeld ook nog voldoende sponsoren gevonden worden om de ontwikkeling van het eiland te financiëren. Anders blijft het toch bij een science-fictionachtige utopie. Dit beseft Knoester ook: “Als het niet lukt, heb ik het in ieder geval geprobeerd.”

Bron: NOS

  • Neem een (proef)abonnement op het vakblad Bouwwereld

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.