Ga naar hoofdinhoud

Woning met kelder van 1000 m2


Een woning in het Rotterdamse Nesselande krijgt een kelder van circa 1000 m2. Daarmee is de aan het water gelegen bouwkavel vrijwel volledig voorzien van een kelder.

Dit is gerealiseerd met de Afzinkkelder van MultiBouwSystemen, waarbij prefab betonwanden door trekstangen rechtstandig naar beneden worden getrokken. In de traditionele systemen was deze kelderbouw uitvoeringstechnisch dit een lastige klus omdat de bouwkavel aan drie kanten aan water grenst.

Fundering
Op de bouwkavel zijn eerst 170 funderingspalen geslagen voordat MultiBouwSystemen de kelderwanden plaatste. De palen zijn met een hoerenjong op diepte van de kelderbodem geheid. Vervolgens is de kelder afgezonken door te ontgraven langs de wanden binnen de kelder. Door de dikke vette kleilaag kon dit redelijk droog worden uitgevoerd. Het water dat – vooral langs de gladde heipalen – naar binnen kwam, kon gemakkelijk worden weggepompt.

Het totaal ontgraven van de kelder vereiste wel zorgvuldigheid in uitvoering om opbarsten van de afsluitende kleilaag te voorkomen. Daarom is strook voor strook uitgegraven en is steeds over elke heipaal een betonplaat gelegd en daaraan verankerd (vernagelen).

Meer over deze kelderbouw is te lezen in Bouwwereld 2 van 25 februari 2011.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *