Ga naar hoofdinhoud

Woningen krijgen warmte uit de zee

De nieuwbouwwijk van 5.000 woningen die op het voormalige vliegveld Valkenburg zal verrijzen, wordt een energieneutraal project. Dat houdt in dat de huizen en gebouwen elektriciteit krijgen, die wordt geleverd door de kassen uit de buurt, windenergie, warmtebronnen uit de bodem en mogelijk ook winning van warmte uit zeewater.

Op 10 september ondertekenen minister Cramer, de provincie, gemeente Katwijk en Wassenaar en de samenwerkingsverbanden Holland Rijnland en Haaglanden een overeenkomst om innovatieve oplossingen te zoeken.

Meer energie nodig
Al eerder maakten de kwekers van het duurzame tuinbouwgebied De Zijlhoek aan de Zonneveldslaan in Valkenburg bekend dat zij graag als toeleverancier van energie willen optreden voor huizen die in de nabijheid worden gebouwd. Verder gaat ook het gebied de Woerd energie leveren voor de wijk, die Hof van Valkenburg is genoemd. Er is echter nog meer energie nodig.

Projectleider Martien Reissenweber zegt dat nog niet duidelijk is welke ‘soorten’ energie gebruikt gaan worden. ,,We gaan gebruik maken van de technologie die dan geschikt is om te benutten.” Naast kassen komen ook warmtewinning uit de bodem en uit zeewater in aanmerking. Het kennisinstituut SenterNovem is betrokken bij het project.

Energieneutraal
In de wijk Duinoord in Scheveningen is al een wijk energieneutraal gebouwd. De huizen krijgen al twee jaar energie uit de winning van warmte uit zeewater. In Valkenburg komen rond de vijfduizend woningen. Volgens planning moet in 2012 de eerste paal worden geslagen.

Bron: Leidsch Dagblad

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *