Ga naar hoofdinhoud

Woonblok van 250 meter langs het spoor

Direct langs het spoor in Heemstede zijn 60 huur- en 40 koopappartementen gebouwd, ondergebracht in een 250 meter lang woongebouw met de naam Pelikaan. In de constructie is veel aandacht besteed aan geluidsisolatie en trillingsdemping.

Tussen de onder- en bovenbouw zijn elastomere trillingsdempers (CDM), gemaakt van natuurrubber en kurk, aangebracht. De trillingsdempers staan onder andere op de kelderwanden en op verbrede koppen van de funderingspalen. De blokjes CDM meten 60 bij 60 bij 60 millimeter en in enkele gevallen 100 bij 100 bij 100 millimeter, afhankelijk van de belasting van de bovenbouw. Door het gewicht van het gebouw veren de dempers ongeveer 15 millimeter in.

Binnenstraat
Het complex is ontworpen door Mei Architecten en Stedenbouwers. Die situeerde de woonkamers aan de straatkant en de keukens aan de spoorzijde. Aan die zijde ligt ook de galerij, in de vorm van een ruim twee meter brede ‘binnenstraat’ met een glazen gevel. Dit geluidsscherm is 14 meter hoog is en staat ook op dempers van CDM.

  • Wilt u deze Bouwwereld gratis ontvangen, vraag hem hier aan
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *