Ga naar hoofdinhoud

Woonbond wil fonds volkshuisvesting

De Nederlandse Woonbond stelt als alternatief voor de omstreden Bosheffing voor om een fonds voor de volkshuisvesting in het leven te roepen.

Het fonds zou beheerd moeten worden door Aedes (de brancheorganisatie van woningcorporaties), de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Woonbond.

Het gaat bij de heffing om geld van de huurders. Bewoners hebben een rol te spelen, anders wordt het een top-downverhaal, aldus Ronald Paping, directeur van de Woonbond.

De Woonbond alsook Aedes zijn mordicus tegen de Bosheffing: het idee van minister van Financiën Wouter Bos om de corporaties aan te slaan om de wijkenaanpak te financieren. Bos wil daarvoor een fonds creëren. Aedes wil wel investeren in de wijken, maar niet via zo’n fonds, onder meer omdat de bewindsman daarmee het begrotingssaldo wil opvijzelen.

De onderhandelingen over de miljardenbijdrage van de woningcorporaties naderen hun ontknoping. Eind deze week moet er duidelijkheid zijn over het geld voor het opknappen van veertig probleemwijken.

Aedes deed een eigen tegenvoorstel om twee miljard te steken in de overname van overheidsgebouwen. Dat zou het kabinet extra geld opleveren. Volgens ingewijden was dat plan weliswaar bespreekbaar maar houdt het kabinet de heffing overeind.

Met zijn voorstel wil de Woonbond de huidige patstelling in de onderhandelingen doorbreken en geld veiligstellen voor de wijkaanpak. De minister voor Wonen, Wijken en Integratie zou een toezichthoudende taak moeten krijgen.

De Woonbond wil geen Bosheffing, omdat er dan geld uit de volkshuisvesting verdwijnt voor ‘vreemde’ doelen. Dat gaat niet alleen om verbetering van het financieringssaldo, maar ook om bijdragen aan algemene publieke voorzieningen.
Voor de financiering van deze doelen moet het kabinet de gehele bevolking, huurders èn kopers, naar draagkracht aanspreken., aldus de organisatie.

Bron: ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.