Ga naar hoofdinhoud

Woongebouw met warmtewand en vacuümtoilet


Een ecologisch woonproject in Driebergen is compact gebouwd. De woningen zijn voorzien van een warmtepompboiler en worden volledig verwarmd met warmtewanden. Bij de houtskeletbouw zijn de leidingen hiervoor aangebracht in leemstuc. In het kalkzandsteen is gebruik gemaakt van de Silka Klimaatwand, die prefab voorzien is van leidingsleuven. De warmtewanden zijn aangesloten op warmtepompen en een opslag van warmte en koude in de bodem.

Voor de fundering van het complex hebben architecten Eva van Panhuys en Rob Bais gekozen voor schuimbeton. Dat is een milieutechnisch goede keuze, het isoleert goed, maar het is ook gemakkelijk te verwerken op het aflopende terrein met variatie in bodemgesteldheid. En de plaats van wanden is volledig vrij.

Opvallend is de keuze voor vacuümtoiletten. De pomp daarvoor – dubbel uitgevoerd vanwege bedrijfszekerheid – is geplaatst in de kelder die zich onder een deel van het gebouw bevindt. Voordeel van dit systeem is de waterbesparing, maar ook de geringe leidingdikte die hiervoor nodig is. Voor zowel liggende als standleiding is een doorsnede van ø 50 voldoende. Vooral in een compact gebouw met een grote variatie in woningen is dat een belangrijk winstpunt.

De gevelbekleding is van Plato-hout met daarop een kookverf.

Meer over dit ecologisch bouwproject is te lezen in Bouwwereld 2 van 25 februari 2011.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.