Ga naar hoofdinhoud

Woontorens van koudgestapelde units


Leiden krijgt in 2011 in recordtempo ruim 500 studentenapartementen. De bouw van de kant-en-klare units die koud op elkaar gestapeld worden, is een oplossing voor het tekort aan studentenhuisvesting.

De bouwcombinatie Ursem-Trebbe stak de koppen bij elkaar, ontwikkelde in recordtempo een plan, verzorgde de bouwaanvraag, maakte de grond bouwrijp en startte met de voorbereiding. Met als gevolg dat dit jaar nog wordt begonnen met de bouw.

Torens
Het gaat om twee permanente gebouwen, elk onderverdeeld in drie torens, op de campus van de universiteit in Leiden. Elk gebouw heeft zeven verdiepingen met 3 x 12 appartementen. De units zijn bijna 30 m² groot en voorzien van een keuken, badkamer en toilet. Alleen de vloer en muren in de woon/slaapkamer moeten nog door de studenten van afwerking worden voorzien.

Samen met Ursem werkte Trebbe al eerder met kant-en-klare units voor studentenhuisvesting in Delft. Nieuw in Leiden is echter dat de units niet in een staalconstructie zijn gestapeld maar rechtstreeks op elkaar. Verdere ontwikkeling van de units door Ursem maakte dit mogelijk. Dit resulteert in een nog kortere bouwtijd. Ter illustratie: de opbouw van de units in één toren met twaalf units kost slechts zeven dagen tijd.

Stalen tafel
Uiteraard worden beide gebouwen voorzien van gevelbeplating en krijgen ze elk twee trappenhuizen en liftschachten. Op de begane grond komen een fietsenstalling, wasserette en commerciële ruimten. Deze bevinden zich als het ware onder de stalen tafel waar de units op rusten.

De appartementen worden verhuurd door studentenhuisvester Duwo, tevens opdrachtgever van het project. De gebouwen werden ontworpen door Claus en Kaan Architecten uit Rotterdam.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.