Ga naar hoofdinhoud

Ytong cascowoning doorstaat blowerdoor-test


Een Ytong cascowoning in Veldhoven heeft een blowerdoor-test van Adviesburo Nieman uitstekend doorstaan. Het monolithische huis bleek ruimschoots te voldoen aan de Bouwbesluit-eis van 200dm3 per seconde: de score bedroeg 85,2dm3 per seconde.

De combinatie van Ytong casco en Ytong Multipor gevelisolatie scoorde een Rc-waarde van ruim 4,0, waar gangbare woningen 3,0 tot 3,5 scoren. De test werd op verzoek van Xella uitgevoerd.

Blowerdoor-test
De blowerdoor-test is ontwikkeld om de mate van luchtdichtheid in een gebouw te meten. Een bouwwerk wordt met speciale apparatuur op verschillende niveaus van onderdruk gebracht, waardoor een drukverschil met buiten ontstaat. Bij dit drukverschil wordt het aantal liters gemeten dat per seconde door luchtlekken naar binnen stroomt. Met rookbuisjes kan vervolgens worden nagegaan of en waar zich luchtlekken bevinden. De blowerdoor-methode is uitgevoerd door Adviesburo Nieman. De meetmethode staat beschreven in NEN 2686.

Luchtlekken
Monolithische, massieve bouw zoals met het Ytong cascosysteem biedt in tegenstelling tot traditionele bouwmethoden een zeer geringe kans op luchtlekken. Traditionele bouwmethoden met binnenmuur, buitenmuur en spouw zijn erg gevoelig voor luchtlekken door de grote hoeveelheid onderlinge aansluitingen. Het beperken van de lengte van deze aansluitingen door bijvoorbeeld het Ytong cascosysteem maakt een wereld van verschil. Een woning met een massieve schil is namelijk vanaf de basis al luchtdicht.

Ventilatie
Massieve, luchtdichte bouw behoeft wel goede ventilatie om een ongezond binnenklimaat te voorkomen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen natuurlijke toevoer met mechanische afvoer en gebalanceerde ventilatie. Bij natuurlijke toevoer komt de lucht binnen via ventilatieroosters die een gebruiker naar wens kan openen of sluiten. Gebalanceerde (mechanische) ventilatie functioneert daarentegen altijd, onafhankelijk van menselijke invloed, en de toe- en afgevoerde hoeveelheden lucht zijn exact afgestemd op de benodigde ventilatiecapaciteit.

Bekijjk hier de video van de blowerdoor-test

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *