Ga naar hoofdinhoud

Zeewolde krijgt warmte ‘vers van de koe’

Als eerste in Nederland wordt de Polderwijk in Zeewolde verwarmd met ‘groene’ warmte. Deze warmte wordt met biogas uit mest geproduceerd door een nabijgelegen melkveehouderij en door Essent gedistribueerd naar woningen, kerk en scholen.

De nieuwe Polderwijk in Zeewolde, waar 3000 woningen worden gebouwd, heeft een unieke, duurzame energievoorziening gekregen.Vanaf vandaag stroomt er groene warmte door de pijpleidingen van Essent in deze wijk.

Rendement
De warmte wordt geproduceerd door de melkveehouderij van de maatschap Van Beek. Van Beek wint biogas uit mest op de boerderij. Dat gas wordt met een 5 kilometer lange leiding naar de warmtecentrale van Essent bij de Polderwijk getransporteerd en gebruikt voor duurzame elektriciteitsproductie in een warmtekrachtcentrale.

Door het gebruik van de warmte komt het energetisch rendement op meer dan 80%. Het is voor het eerst in Nederland dat bewoners op deze manier warmte vers van de koe krijgen. Maatschap Van Beek produceert met het biogas per jaar tien miljoen kWh elektriciteit en het equivalent van 600.000 m3 aardgas aan warmte.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *