Ga naar hoofdinhoud

Zekerheidslabel voor brandwerende binnendeur


Bijna alle brandwerende binnendeuren op de Nederlandse markt krijgen aan de hangzijde een zekerheidslabel. Het label maakt in één oogopslag de duidelijk wat de brandwerendheids- en zekerheidsklasse van de deur is.

Het label wordt geïntroduceerd door Garantie Deuren (GND), waarbij negen binnendeurproducenten zijn aangesloten. Het label is van toepassing op ongeveer 90 procent van alle brandwerende binnendeuren op de Nederlandse markt.

Controle
Op het GND-label staat duidelijk vermeld hoeveel minuten een deur brandwerend is (30 of 60 minuten). Daarnaast wordt een Zekerheidsklasse op het label aangegeven met een romeins cijfer I, II of III. Deze GND-Zekerheidsklasse® geeft aan in hoeverre de GND binnendeurenfabrikant verantwoordelijk is voor de brandwerende deurconstructie.

Eisen
Deuren met een GND-zekerheidsklasse voldoen aan de volgende eisen:

  • voldoen aan de brandweerstand vereisten van het huidige bouwbesluit
  • zijn gemaakt door een GND-aangesloten bedrijf
  • zijn getest door een geaccrediteerd testinstituut op het gebied van brandwerende binnendeuren en binnendeurkozijnen
  • zijn opgenomen in de GND database brandwerende deurconstructies

Garantie
Een binnendeur met de GND-zekerheidsklasse® biedt de garantie dat:

  • de deur vervaardigd is volgens de technische specificaties van het geldende testrapport (afmetingen, bewerkingen, etc.),
  • de deur getest is volgens de in het vigerende Bouwbesluit aangewezen norm (NEN 6069 waarin opgenomen de EN 1634-1 (de aanstaande zware Europese norm).
  • de deur getest is door een geaccrediteerde instantie op het gebied van brandwerende binnendeuren en binnendeurkozijnen
  • Verder worden de verantwoordelijkheden voor uit te voeren werkzaamheden duidelijk vastgelegd voor de betrokken partijen.

Duidelijke oplossing
Omdat aan de buitenzijde van een deur men veelal niet kan zien of deze brandwerend is, is met name voor controlerende instanties, zoals de brandweer en bouwinspecteurs, het label een uitkomst.

Zowel bouwcontroleurs en bouwinspecteurs als opdrachtgevers maar ook architecten, bestekschrijvers, aannemers, gebouweigenaren, brandweer en (gemeentelijke) overheden zijn gebaat bij de duidelijkheid en zekerheid die de GND-zekerheidsklasse® biedt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.