Ga naar hoofdinhoud

Zelf- en luchtreinigende aluminiumgevel

Gevelplaat met EcoClean

Alcoa Architectural Products introduceert een aluminium gevelplaat op de markt die zelfreinigend is en ook de omgevingslucht schoonmaakt. Met behulp van zon en vocht maakt de op titaniumdioxide gebaseerde gevelbekleding vuil- en smogdeeltjes onschadelijk.

Dalende reinigings- en onderhoudskosten gedurende de levensduur van de bouw worden door Alcoa genoemd als voordeel. Daar tegenover staan iets hogere kosten bij productie. Afhankelijk van het type gevelsysteem gaat de fabrikant uit van een prijsverhoging van 1,5 tot 5 procent. De verwerking is niet anders dan bij gewone gevelplaten. Gezien over de totale levensduur van het gebouw moeten de kosten voordeliger uitpakken, verwacht Alcoa.

Werking

Bij invallende zonnestralen en zelfs bij een lage luchtvochtigheid werkt het lichtgevoelige titaniumdioxide (merknaam EcoClean) als een katalysator: op het oppervlak vormen door het UV-licht vrijgekomen elektronen radicalen die organische stoffen en smogdeeltjes afbreken. Tegelijkertijd ontstaat een vochtaantrekkend en extreem glad oppervlak. Al bij zeer weinig neerslag of dauw glijden de afgebroken schadelijke stoffen van het gebouw af.

Een vergelijkbare techniek is toegepast bij zorghotel Swinhove, waarover uitgebreid te lezen is in Bouwwereld 8. Hierbij gaat het om wit cement waaraan nano-titaandioxide is toegevoegd. Ook deze gevel stoot vuil af en reinigt omgevingslucht.

 Hoe het werkt 1/2

 Hoe het werkt 2/2

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *