Ga naar hoofdinhoud

Zicht op toren bij nieuwbouw theater

Nieuwbouw Focus Film Theater in Arnhem

Het nieuwe Focus Filmtheater in Arnhem moet in 2017 gebouwd gaan worden naast de prominente Eusebiuskerk op het Kerkplein. Het team van DP6 architectuurstudio met Stevens van Dijck en ABT is geselecteerd om het ontwerp te gaan maken. Het zicht op de toren speelt een belangrijke rol, zowel in het gebouw als op het plein.

Structurerend element

De nieuwbouw van het Focus Filmtheater is gesitueerd naast de Eusebiuskerk, een laatgotisch kerkgebouw die hét beeld van de wederopbouw van Arnhem is. Voor de oorlog was het gebied rond de Eusebiuskerk bebouwd en was er op de plek van het nieuwe Focus Filmtheater een klein straatje: de Torensteeg. DP6 brengt met de ontwerpvisie ‘Focus op Eusebius!’ deze historische Torensteeg als structurerend element terug in het nieuwe gebouw. De ‘Nieuwe Torensteeg’ knipt de massa van het gebouw in tweeën waardoor het zicht op de Eusebius in stand blijft en er vanaf het Kerkplein goed zicht is op de toren. Ook in het gebouw zelf speelt het zicht op de toren een belangrijke rol; vanaf de grote publiekstrap die naar de zalen leidt is de toren door het glasdak voortdurend zichtbaar.

Metselwerkpatronen

In de gevel wordt gebruik gemaakt van klassieke elementen die voorkomen in de Arnhemse binnenstad als hoge winkelpuien en metselwerkpatronen. Aan de belangrijke publieke ruimten heeft het gebouw een hoge transparante plint die zicht geeft op het café- en publieksgedeelte van het gebouw. De metselwerkgevels hebben een rijke detaillering en stralen ambacht en een warme, klassieke kwaliteit uit.

Brede houten trap

Het nieuwe Focus Filmtheater moet plek gaan bieden aan film, horeca, tentoonstellingen en lezingen. Bij binnenkomst in het gebouw zijn de belangrijke publieksfuncties meteen zichtbaar. In de ruime entreehal is de kaartverkoop en er is een goed doorzicht naar het grand café. De entreeruimte is met vides gekoppeld aan de foyer op de eerste verdieping, die ook zichtbaar is vanaf het plein. De brede houten trap, die zich richt op de Eusebiuskerk, ontsluit alle zalen en ook het dakterras, waar buiten film gekeken kan worden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.