Ga naar hoofdinhoud

Zzp’er moeite met wanbetalende werkgever

Veel zzp’ers in Nederland hebben moeite met slecht betalende opdrachtgevers. Vaak durft de zzp’er geen stringent beleid te voeren tegenover opdrachtgevers die laat of niet betalen.

Opdrachten worden slordig, of niet vastgelegd en zijn geen duidelijke afspraken gemaakt met opdrachtgevers over betaaltermijnen. ZZP Nederland is hiervoor een samenwerking aangegaan met Bos Incasso, onderdeel van Das.

Model-opdrachtovereenkomst
Volgens Johan Marrink van ZZP Nederland springen zzp’ers slordig om met opdrachtgevers door opdrachten niet vast te leggen: “Vaak is de zzp’er al heel blij dat hij een leuke opdracht kan aannemen en vergeet daardoor de opdracht vast te leggen. In veel gevallen gaat dat misschien goed, maar wij horen vaak dat mensen hun nota niet betaald krijgen. Inmiddels hebben we aan alle aangeslotenen een model opdrachtovereenkomst ter beschikking gesteld, waarin afspraken duidelijk kunnen worden vastgelegd. Dat voorkomt een hoop onduidelijkheid achteraf.”

Inmiddels heeft ZZP Nederland ook een ZZP Incasso Arrangement ontwikkeld met Bos Incasso. Hierbij wordt de zzp’er een abonnement aangeboden waarbij hij te allen tijde is verzekerd van steun bij zijn debiteurenbeleid zonder bijkomende kosten. Marrink: “We hebben in Bos Incasso een sterke partner gevonden die bereid was om tegen een lage vergoeding het complete incassotraject voor de zzp’er te begeleiden en indien nodig zelf ter hand te nemen. Naast een modelovereenkomst wordt de zzp’er diverse voorbeeldbrieven ter hand gesteld waarmee hij op zijn eigen briefpapier, maar met een sticker van Bos Incasso, herinneringen kan versturen.

Incasso
Een echte ingebrekestelling kan gebeuren op Bos Incassolabels, waarna vrijwel iedere nota geïnd kan worden. Mocht de opdrachtgever hardnekkig weigeren te betalen dan neemt Bos Incasso het traject over zonder kosten. “Zzp’ers hebben gewoon recht op het geld voor een opdracht en vaak worden ze afgescheept met lastige brieven van opdrachtgevers die een schikking voorstellen. De zzp’er is dan snel geneigd om toe te geven omdat hij dat geld gewoon nodig heeft. Dat moet maar eens afgelopen zijn.”

Het ZZP Incassotraject kost voor aangeslotenen bij ZZP Nederland bedraagt het tarief 140 euro per jaar. “Met dit Incasso Arrangement is de zzp’er zekerder van het geld waar hij recht op heeft.” aldus Marrink van ZZP Nederland.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.