Ga naar hoofdinhoud

Zzp’ers steeds belangrijker in economie

Zzp’ers worden steeds belangrijker voor de Nederlandse economie. Inmiddels zijn 53.000 ZZP-ers in de sector actief, die met elkaar goed zijn voor een omzet van 3 miljard euro. Van alle ZZP-ers is 20 % werkzaam in de bouw.

Dit concludeert Conga, de koepelorganisatie van Gespecialiseerde Aannemers, uit het vandaag verschenen onderzoek “Van Onbemind tot Onmisbaar” van het EIM. Het EIM-onderzoek is tot stand gekomen in samenwerking tussen het Ministerie van Economische Zaken, Rabobank Nederland en Conga.

Flexibeler werken
ZZP-ers zijn niet meer weg te denken in het ondernemerschap. Conga verwacht dat hun aantal in de bouw verder zal groeien, mede gelet op de mogelijkheden die het inzetten van ZZP-ers biedt om flexibeler te kunnen opereren.

Meer en meer zien werkgevers en werknemers ZZP-ers als smeerolie in het bouwproces, wat met de oplopende spanning op de arbeidsmarkt verklaarbaar is. Door gebrek aan voldoende mankracht maken steeds meer bouwbedrijven gebruik van ZZP-ers. Zij zorgen, constateert Conga, voor de noodzakelijke capaciteit en kennis op het moment dat de sector er om vraagt.

Gespecialiseerde onderaannemers
ZZP-ers hebben zich steeds meer ontwikkeld tot gespecialiseerde onderaannemers voor het bedrijfsleven en professionele allround dienstverleners voor consumenten. Zij werken zelfstandig, maar vormen veelal een netwerk van uitvoerende bedrijven.

De helft van de ZZP-ers in de bouw maakt zelfs deel uit van een vast netwerk. Dit netwerk zorgt er voor dat men met elkaar gevarieerdere, complexere of grotere klussen aan kan. Deze trend lijkt, aldus Conga, in de toekomst door te zetten.

Lagere loonkosten
Hoewel Conga de groeiende penetratie van ZZP-ers in de bouw als positief beoordeelt, is de koepelorganisatie van mening dat de uitgangsposities voor ZZP-ers en “gewone” werkgevers moeten worden gelijkgetrokken. In de praktijk werken ZZP-ers vaak tegen aanzienlijk lagere loonkosten dan hun collega’s.

Bron: Conga

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *