Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

‘Slimste Woning’ tot 2011 in Eindhoven

De ‘Slimste Woning van Nederland’ staat sinds kort in Eindhoven bij het Evoluon. De ‘Slimste Woning’ is een project van het in Eersel gevestigde Smart Homes. Het project werd in 2001 gestart in Tilburg.

Achtereenvolgens stond de woning in Almere, Duiven, Heerlen, Dokkum en Amsterdam. In de woning is een vernieuwende technologie geplaatst die is gericht op duurzaamheid en op een groter comfort voor ouderen.

“Bij elke verplaatsing is de woning, op basis van ‘bewezen technologie’, aangepast aan nieuwe technieken”, zegt Smart Homes-directeur Corien van Berlo. “Maar met de komst van de ‘Slimste Woning’ naar Eindhoven is het demontabele gebouw gestript. Het gebouw wordt nu opnieuw ingericht en voorzien van de meest geavanceerde technieken.”

Warmtepomp
Een van deze technieken is bijvoorbeeld een warmtepomp, die een ‘klimaatplafond’ bedient dat zowel warmte als koude kan produceren, zodat in de woning een gelijkmatige temperatuur ontstaat. “Die technologie was tot voor kort niet rijp voor de markt”, aldus Van Berlo.

Toch krijgt de ‘Slimste Woning’, die tot 2011 in Eindhoven blijft staan, bij vlagen ook een experimenteel karakter. “Wij werken samen met instellingen op Europees niveau. Als Smart Homes houden wij vooral in de gaten wat de praktische toepasbaarheid van nieuwe technologie is. Zo zullen we hier in Eindhoven een aantal keren met hulp van proefpersonen toetsen of die nieuwe ontwikkelingen ook aansluiten op een werkelijke behoefte.”

Telemedicine
Naast de voorzieningen die op duurzaamheid gericht zijn, bevat de ‘Slimste Woning’ tal van toepassingen die het leven van ouderen enorm kunnen vergemakkelijken. De directeur van Smart Homes denkt daarbij vooral aan Telemedicine: ouderen kunnen zelf hun bloeddruk meten, die door het apparaat naar een databank wordt gestuurd. Blijkt die bloeddruk binnen de acceptabele waarden te blijven, dan hoeft er geen arts ingeschakeld te worden.

Bron: Brabants Dagblad

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.